Chișinău

Biletele se schimbă, iar plata rămâne aceeaşi

În 2011, la începutul lunii octombrie, chişinăuienii au fost surprinşi să observe că valoarea nominală a unui bilet de călătorie cu troleibuzul este de 1 leu, deşi ei achitau 2 lei. Nedumerirea călătorilor era alimentată şi de faptul că unii taxatori nu prea binevoiau să explice oamenilor această diferenţă. Directorul RTEC, Gheorghe Margoci, explica atunci că, pentru a evita cheltuieli suplimentare, s-au pus în circulaţie circa 15 milioane de bilete vechi, de 1 leu, care au mai rămas în depozite.

Chiar dacă anunţul despre decizia RTEC era afişat în toate troleibuzele, Ştefan Puiu, şeful adjunct al regiei, ne-a spus că în ultimele trei luni, au parvenit mai multe adresări din partea oamenilor, care credeau că sunt traşi pe sfoară. „Pasagerii cred că taxatorii noştri trebuie să le dea două bilete şi se tem că, eliberând doar unul, jumătate din bani îi pun în buzunare. Dar anume pentru a evita o astfel de situaţie, Primăria a hotărât să se acorde doar un bilet de 1 leu pentru o călătorie”, a explicat Ştefan Puiu.

Totodată, el a precizat că RTEC mai are în stocuri şi bilete cu valoarea nominală de 1,5 lei. Acestea, de asemenea, ar putea fi utilizate. „Mai avem bilete de 1 leu pentru o săptămână, după care vom da ordin să fie introduse şi cele de 1,5 lei, care se mai păstrează în depozit”. Ştefan Puiu a subliniat că, pentru a comanda bilete în fiecare trimestru al anului, RTEC are nevoie de aproximativ 500 de lei.

Precizăm că, la Chişinău o călătorie cu troleibuzul costă 2 lei. Aproximativ aceeaşi sumă o achită şi cei din Tighina sau Tiraspol – 2 ruble transnistrene (2,04 lei), iar pentru călătoria dintre cele două oraşe – 2,30 ruble (2,34 lei). În prezent, cel mai ieftin transport electric e la Bălţi, unde o călătorie cu troleibuzul costă 1,5 lei.

Spre deosebire de biletele pentru autobuzele din Chişinău, care se tipăresc la Tipografia Centrală, biletele la troleibuz vin din afara ţării – tocmai de la Kiev. Gheorghe Margoci a menţionat pentru TMIPUL că, acum doi ani, în urma unei licitaţii, RTEC a încheiat un contract cu un agent economic din Chişinău, care face comandă de bilete în Ucraina.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *