Economie

BIRD oferă R. Moldova 55 de milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare a agriculturii autohtone

Republica Moldova va avea la dispoziție 55 de milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare a agriculturii autohtone, implementate până în anul 2029.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), și directorul de Țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, au semnat, marți, 6 iunie, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru realizarea Proiectului Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), potrivit Ziarul Național.

Astfel, potrivit Acordului, investițiile vor fi direcționate spre dezvoltarea sectoarelor ce nu înregistrează performanțe, spre creșterea veniturilor agricultorilor, crearea de noi locuri de muncă și oportunități de piață, implementarea de practici agricole inteligente și promovarea producției ecologice.

Mai exact, circa 21 de milioane de dolari vor fi acordate agricultorilor sub formă de granturi pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. Totodată, circa 6,5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. Alte circa 2,5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.

„Agricultura și sectorul alimentar sunt domenii foarte importante pentru economia Republicii Moldova. Sunt pilonii pe care se bazează economia republicii, reprezintă o mare parte din PIB-ul țării, circa 15% și antrenează în activitățile zilnice în jur de 21% din populație. Totodată, mai mult de 70% din locuitorii zonelor rurale se regăsesc în agricultură. Totuși, agricultura se confruntă și cu multe probleme, preponderent cu provocările asociate schimbărilor climatice. Suntem bucuroși că putem ajuta Republica Moldova să treacă perioada de tranziție spre o agricultură durabilă. Semnarea Acordului este partea cea mai ușoară, însă rezultatele finale depind de procesele implementării”, a declarat în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Inguna Dobraja.

De asemenea, vicepremierul Vladimir Bolea a adăugat, la rândul său, că acest program de finanțare este foarte important și așteptat de fermierii noștri.

„Documentul integrează domeniile și direcțiile prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Vorbim despre procesele de fortificare a AIPA și pregătirea agenției pentru a putea accesa fondurile europene. Vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze inofensivitatea produselor alimentare. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să majorăm potențialul sectorului zootehnic și să creștem numărul de vaci înalt productive. Este evident că, în urma schimbărilor climatice, astăzi în Republica Moldova nu putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii fără sisteme de irigații. Astfel, facem primul pas în restabilirea sistemelor de irigare, după care vor urma ample procese de reorganizare a domeniului”, a declarat Bolea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *