Actualitate

Biroul de Informare a TIMPULUI: În ce orașe sunt cele mai mari tarife la căldură

În 2014, femeile, indiferent dacă au fost sau nu angajate anterior, vor primi la nașterea primului copil o indemnizație unică de 3100 lei și 3400 de lei pentru fiecare copil următor.

Totodată, dacă nu ați contribuit anterior la bugetul asigurărilor sociale, veți primi o indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului în valoare de 400 de lei. Mamele, care înainte și-au plătit contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, vor primi, în medie, o indemnizație de 1103 lei.

Muncesc în străinătate de câțiva ani, dar nu am carte de muncă. Spuneți-mi, vă rog, ce aș putea să fac ca să-mi asigur și eu o pensie pentru bătrânețe. (Victor L., Italia)

Dacă nu sunteți angajat oficial și nu achitați contribuțiile în bugetul asigurărilor sociale, vă puteți asigura în baza unui contract individual cu Casa Naţională de Asigurări Sociale. Astfel, veți achita o taxă unică, care în 2014 este suma de – 5748 lei.

Proprietari de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile individual își pot asigura o pensie pentru limita de vârstă dacă vor achita în Fondul de Asigurări Sociale suma de 1428 lei.

Totodată, titularii de patente și persoanele care muncesc pe cont propriu vor trebui să își asigure riscurile sociale în 2014, plătind suma de 5748 lei.

Am auzit că la noi în Călărași este cel mai mare tarif la încălzire, este adevărat? Cât costă 1 Gcal? (Valentina D., Călărași)

Cel mai mult pentru 1 Gcal plătesc cei din Criuleni – 2870 lei, dar nici locuitorii din Călărași nu au tarife mici – 1519 lei pentru 1 Gcal. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică majoritatea consumatorilor din Chișinău achită 987 lei pentru 1 Gcal. CET Nord, care asigură cu căldură majoritatea locuitorilor oraşului Bălţi, livrează căldură la un tarif de 1056 lei. Totodată, consumatorii din oraşul Anenii Noi plătesc – 1472 lei/Gcal, Cimişlia – 1432 lei/Gcal, Ştefan-Vodă– 1386 lei/Gcal, Orhei – 1378 lei/Gcal, Ungheni – 1326 lei/Gcal, Cahul – 1355 lei/Gcal, Glodeni – 1350 lei/Gcal, Comrat – 1273 lei/Gcal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *