Actualitate

Biroul de informații al TIMPULUI: Conflict de interese în conducerea raionului Orhei

„Președintele de raion, în calitate de funcţionar public, este obligat să declare interesul său ori al persoanelor apropiate (inclusiv soţia), legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, precum și de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.

În temeiul atribuţiilor funcţionale, preşedintele de raion elaborează proiectul bugetului raional şi a contului de încheiere a exerciţiului bugetar şi le supune aprobării consiliului raional. Totodată, verifică din oficiu sau la cerere încasarea mijloacelor la bugetul raional şi cheltuirea lor, informează operativ consiliul raional despre situaţia existentă.

Astfel, dacă soţia preşedintelui de raion este şefa Direcţiei raionale învăţământ, tineret şi sport, acesta ar trebui să declare conflictul de interes. Întrucât în atribuţiile preşedintelui intră elaborarea proiectului bugetului raional, din care este finanţată această direcţie, precum şi verificarea corectitudinii utilizării resurselor financiare din buget de către direcţia în cauză, imparțialitatea acestuia în raport cu activitatea direcţiei conduse de către soţia acestuia urmează a fi pusă la îndoială”.

Inna Soţchi,
avocat
inna.sotchi@htp.md
Rubrică realizată cu sprijinul
Biroului Asociat de Avocaţi „Hanganu Tănase şi Partenerii”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *