Ucraina

Biroul președintelui Ucrainei neagă că a cerut Eurovisionului să-l invite pe Volodimir Zelenski

Vineri, 12 mai, biroul preşedintelui Ucrainei a negat că ar fi contactat organizatorii concursului Eurovision pentru a le cere să-l invite pe Volodimir Zelenski să vorbească la finala care va avea loc sâmbătă în oraşul britanic Liverpool, transmite EFE și Agerpres.

”Biroul preşedintelui Ucrainei nu a contactat organizatorii concursului Eurovision pentru a solicita participarea online a lui Volodimir Zelenski în cadrul finalei sau în orice altă etapă a concursului”, a declarat, pe Facebook, secretarul de presă al şefului statului ucrainean, Serhii Nikiforov.

Reacţia Kievului survine după publicarea unui comunicat al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea festivalului, care a explicat că a primit o cerere în acest sens din partea lui Zelenski, potrivit sursei citate.

Potrivit AFP, solicitarea președintelui ucrainean de a se adresa publicului concursului Eurovision, deşi făcută ”cu intenţii lăudabile, nu poate fi din păcate acceptată, deoarece ar încălca regulile evenimentului”, a precizat EBU.

”Unul dintre pilonii concursului este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice declaraţiile politice sau similare în timpul concursului”, a explicat EBU.

Menționăm că concursul din acest an va avea loc la Liverpool, în nordul Angliei, deoarece Marea Britanie s-a oferit să găzduiască Eurovision în locul câştigătorului de anul trecut, Ucraina, nevoită să renunţe la organizare, care i s-ar fi cuvenit, din cauza războiului declanșat de Rusia.

„Finala, care va avea loc sâmbătă şi la care vor participa 26 de ţări, va include un omagiu special adus Ucrainei iar în cadrul evenimentului vor urca pe scenă 11 artişti ucraineni, printre care şi câştigătorul de anul trecut, Kalush Orchestra”, a mai precizat EBU.

În timpul serii vor fi difuzate clipuri video care vor prezenta diferite locuri din această ţară.

Rusia a fost exclusă din competiţie, la fel ca şi la ediţia din 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *