Internațional

Biserica Ortodoxă Rusă și-a cumpărat numeroase proprietăți în Norvegia. Mai toate, cu vedere la mare și la bazele NATO

Patriarhul lui Putin, Chiril, și asociații și-au cumpărat numeroase proprietăți în Norvegia în ultimii ani, dar mai toate sunt cu vedere la mare și la bazele NATO, arată o anchetă a unui ziar norvegian, Dagbladet.

Patriarhul lui Putin, proprietăți în Norvegia

Informațiile obținute de Dagbladet arată cum o congregație din Bergen asociată cu Patriarhia din Moscova s-a stabilit aproape de una dintre cele mai importante instalații ale forțelor armate norvegiene.

Haakonsvern, de lângă Bergen, este cel mai important port și o bază a marinei. Fregate și submarine sunt amplasate aici. Academia Navală, care pregătește ofițerii armatei norvegiene, este atașată bazei.

Informațiile din registrul proprietății arată că, în 2017, Christ’s Revelation Congregation a cumpărat casa de rugăciune Søreide. Clădirea se află la 3 kilometri de Haakonsvern. Din clădire se poate vedea o imagine de ansamblu completă a intrării și a unor părți mari ale bazei navale.

Ziariștii de la Dagbladet au vizitat casa congregației, dar nu era nimeni acasă, iar perdelele erau trase.

Publicația norvegiană mai arată că, direct sau prin interpuși, patriarhia condusă de patriarhul Chiril a cumpărat proprietăți și în Karmøy, Kleppe și Bryne.

În Stavanger, un fost lider al congregației ortodoxe ruse locale deține o proprietate în apropierea Centrului NATO de pe Jåttå. Locuinta este situata la un kilometru de importanta facilitate militara si la aproximativ cincisprezece minute de mers pe jos.

În 2015, congregația din Norvegia a bisericii ortodoxe ruse a cumpărat o casă la doar un kilometru de granița cu Rusia.

Ziarul arată că, de pe aceste proprietăți, pot fi urmărite semnalele electronice, pot fi bruiate aceste semnale sau pot fi lansate drone.

Uniunea Europeană a vrut să impună sancțiuni patriarhului Chiril, dar Ungaria s-a opus vehement. Canada și Marea Britanie l-au sancționat pe șeful bisericii ortodoxe ruse, un susținător necondiționat al invaziei din Ucraina și al lui Vladimir Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *