Social

Blocul energetic nr.3 de la Termoelectrica – pus în funcțiune. Comisia de expertiză a prezentat un raport despre cauzele staționării

După aproape 4 luni de staționare, blocul energetic nr. 3 a fost pus în funcțiune. Anclanșarea la rețea a avut loc în data de 6 martie, anunță reprezentanții Termoelectrica.

În această perioadă, la blocul energetic au fost efectuate diverse lucrări, precum reparația capitală repetată; retrasarea sistemului de răcire a generatorului electric; coordonarea proiectului, dar și lucrări de supraveghere și diagnosticare a generatorului, transmite Deschide.md.

Oprirea avariată a Blocului energetic nr. 3 a avut loc la data de 11 noiembrie 2022, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.

Potrivit raportului Comisiei externe de expertiză, constituite pentru elucidarea cauzelor opririi blocului, generatorul electric nr.3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani.

„Apariția scurgerilor în vecinătatea cordoanelor de sudură dintre conductele de răcire și corpul generatorului a fost cauzată de coroziunea și oboseala metalului din care este confecționat corpul generatorului și cordoanele de sudură, la care s-au suprapus și alți factori precum vibrația cauzată de specificul punerii în funcțiune a turbogeneratorului, îndeosebi în regimurile de tranziție prin rezonanță în intervalul de putere de până la 35 MW”, se arată în raportul Comisiei.

De asemenea, potrivit specialiștilor Termoelectrica, regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, atât în perioada de staționare a blocului energetic, cât și la moment este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *