Actualitate

Blocuri de locuit cu prize pentru mașini electrice – propunere a Comisiei Europene

La nivel european, doar 20% dintre proprietarii maşinilor ecologice folosesc staţiile publice de încărcare. Ceilalţi – punctele special amenajate din clădirile de birouri unde lucrează sau în ansamblurile de locuinţe.

În România, cele mai multe staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice sunt în parcările marilor centre comerciale şi ale clădirilor de birouri.

Noua legislaţie pregătită în spaţiul comunitar şi care ar trebui transpusă şi în România prevede ca blocurile noi cu mai mult de 10 locuri de parcare să aibă cel puţin o staţie de reîncărcare.

La acestea ar urma să se adauge staţiile publice.

În București ar putea fi instalate 40 de puncte de reîncărcare pentru maşinile electrică, adică 74 de locuri de parcare. Cererea e destul de mare pentru că anul trecut, în Bucureşti, circulau 187 de maşini electrice.

În România sunt înmatriculate în jur de 300 de autoturisme 100% electrice, la care se adaugă cele hibrid, ceea ce e departe de cifrele şi procentele din Franţa, de pildă.

În Hexagon sunt acum 125.000 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Jumătate sunt în clădirile de birouri sau în fabrici, 36% în parcările unor clădiri rezidenţiale şi doar 13%, adică 20.000, sunt accesibile oricui. Cu o investiţie de 10 milioane de euro, numărul staţiilor va ajunge la 100.000 pe teritoriul Franţei până în 2020.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *