Moldova

(Blog) Despre cum am vorbit cu domnul Bălan, Mihai Bălan, directorul SIS

Aşa că luaţi drept adevărate cuvintele mele şi judecaţi, vorba poetului, “ce e rău şi ce e bine…” În articolul de mai jos îmi exprimam un regret, mai curând un reproş, la adresa directorului SIS, Mihai Bălan. Spuneam: “am să-i reproșez un lucru extrem de grav domnului Mihai Bălan, șefului Serviciilor Secrete din Moldova, soțul Ludmilei Bălan, tatăl Sandei și lui Dan. Cum își permite directorul SIS să folosească mașina dată de stat, plătită din banii contribuabililor pentru a-și aduce soția la nunta fiicei sale? Nu înțeleg. Noi, cetățenii Republicii Moldovioara, îi plătim carburantul, întreținerea mașinii, salariul unui șofer, taxele de drum doar pentru ca dânsul să-și plimbe soția?”

La mai puţin de 6 ore după ce am publicat articolul, m-a sunat chiar Mihai Bălan, directorul SIS şi am avut o discuţie… extrem de interesantă şi captivantă chiar. Iniţial mi-a zis că îmi urmăreşte blogul şi că mă citeşte. I-am răspuns în glumă: “domnule director, nu ştiu dacă este să fiu măgulit sau să mă sperii.” A râs, dar am simţit o uşoară încordare în voce. Sau poate mi s-o părut, mai ales că era clar, nu m-a sunat să schimbăm amabilităţi. Apoi m-a informat că vrea să facă din SIS o structură civilizată, occidentală, să nu mai spună lumea KGB când se gândeşte la SIS. “Tocmai de aceea cer de la angajaţii mei, dar şi de la mine corectitudine”, a concluzionat dânsul şi a trecut la subiect. Mi-a confirmat că era maşina sa, cea care a adus-o pe Tanti Ludmila la nuntă: “însă, am plătit pentru închirierea maşinii”. Mi-a explicat că are şi factură, că a cerut să-i fie calculate toate costurile, ale salariului şoferului, carburantului şi tot ce ţine de maşină.

Am zis că mi se pare normal să se plătească pentru maşinile de serviciu dacă sunt folosite în interese proprii de către funcţionari. A fost de acord şi mi-a jurat – bine, nu s-a jurat, a spus simplu – că tot timpul a făcut acest lucru. Înainte de a încheia scurta noastră convorbire l-am felicitat pentru două lucruri, că a decis să fie transparent şi că plăteşte din buzunar atunci când foloseşte maşina de la SIS în interes personal. Ca să fie lucrurile clare, transparente până la capăt, l-am rugat ca discuţia noastră să aibă o finalitate. Să pună la dispoziţia presei de la Chişinău, în special pentru PRO TV Chişinău, factura. Asta ca să facă dovada plăţii. Mi-a promis că aşa va fi. Se pare că s-a ţinut de cuvânt. Colegii mei de la PRO TV Chişinău au vorbit deja cu domnia sa şi vor primi factura.

ps: Probabil că domnul director are un program destul de încărcat, cel puţin aşa ar trebui să fie, în condiţiile în care Moldova are multe, tare multe probleme cu securitatea, totuşi Mihai Bălan a găsit cinci minute ca să stea de vorbă cu un biet jurnalist din Bucureşti. Şi dacă domnul director al SIS a avut curajul, buna cuviinţă să lămurească problema, cei care se ocupă de relaţia cu presa au carenţe la capitolul transparenţă. Căci imediat după ce au fost contactaţi de colegii mei de la Chişinău l-au luat pe NU în braţe. Cică ei “nu vor comenta cazul”. Dar şi-au găsit naşul. Colegii mei i-au întrebat curioşi, cum să nu comenteze, când discuţia cu domnul director pe acest subiect va fi publicată astăzi pe blogul cojocari.ro? Abia după această precizare au găsit şi ceva transparenţă în activitatea lor… În fine. Ştiţi cât costă maşina directorului SIS Moldova, probabil pe o noapte, cu tot cu şofer? Exact 3758 de lei şi 22 de bani! Iată aşa! Acum comentarii…
 
Sursa: cojocari.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *