Politică

(BLOG) Jurnal Trist Media – povestea unui eşec mediatic sau De ce a plecat Rita

Fără multă vorbă, voi trece direct la descrierea acestei poveşti de (in)succesc, din care am făcut parte şi eu cândva. Or, odată cu plecarea a încă unui important actor al emisiilor directe de acolo, mă simt legitimat să o fac. Lectură plăcută.

Atunci când am plecat de la TV7 la Jurnal TV, la îndemnul unui vechi şi bun prieten, credeam că voi avea parte de o experienţă nouă, utilă pentru dezvoltarea mea ca profesionist în domeniu. Trebuie să recunosc că am avut parte de această experienţă iar tehnologiile moderne de producţie m-au fascinat din prima. Aici nu le pot spune decât un Grand Merci membrilor echipei lui George Orbean care au implementat primii în Republica Moldova tehnologiile performante din domeniu. Însă, după expirarea contractului (aproape îndată după lansare), echipa românilor care a proiectat televiziunea a plecat, lăsând basarabenii să se fiarbă în propriul lor suc. Iată aici şi începe marea dobitocizare a unui trust care avea peste 400 de angajaţi.

Ca să nu apară întrebări despre veridicitatea celor expuse mai jos, pot să vă spun că ştiu cu lux de amănunte involuţia acestui Trust, pentru că în perioada aflării mele acolo am deţinut funcţii importante în cadrul acestei “cantore” cum ar fi cea de Director al Departamentului ştiri, sau cea de Producător General. Aşadar, să revin la oile noastre.

După plecare echipei din România, mie mi-a revenit funcţia de director al departamentului ştiri. Tare mare le-a fost uimirea şefilor care au aflat că nu există nici măcar un concept general al ştirilor. Astfel, după săptămâni nedormite sau dormite în televiziune am elaborat conceptul “Ştirilor care te privesc”. Cap-coadă, de la slogan până la modul de abordare a ştirilor şi machetarea jurnalelor de ştiri. Pe atunci exista o practică bună la JTM – şedinţele de board. Anume în cadrul acestora, mai mulţi specialişti notorii din domeniu, al căror nume nu le voi da aici pentru că nu cred că acum ar vrea ca imaginea să le fie asociată cu ceea ce a ajuns a fi acum acest JTM, îşi expuneau opiniile vizavi de deciziile care ţineau în mare parte de politica postului, inclusiv cea editorială. Iată că în cadrul unei astfel de şedinţe a şi fost aprobat acest concept. Dacă ştiam ce urma să se întâmple cu el, nici nu era să-l elaborez, cel mai probabil, or bătaia de joc care a urmat este de nedescris prin cuvinte.

După ce televiziunea s-a pricopsit şi cu un concept general al ştirilor implementat de mine împreună cu echipa, dar nu şi fără implicarea până la sacrificiu al directorului de atunci, a început, aşa cum era şi normal, să crească ratting-ul acestui post. Dar era prea frumos ca să continue aşa. La scurt timp după culegerea primelor succese, Octavian Gâţu şi fratele său Adrian (Ambii deţin acum funcţii cheie în Jurnal TV) au ţinut să ne amintească despre faptul că banii în această televiziune vin din Germania, iar “nemţii” transfugi tare mai vor să nu uităm despre faptul că Sergiu Mocanu este mesia, iar Plahotniuc e mama relelor. Undeva poate aveau şi dreptate. Poate.

Astfel peste noapte a apărut campania “Jurnal Atacat de Mafie”. O campanie care a fost începutul sfârşitului. O campanie care nu a mai fost consultată cu Board-ul, la care s-a şi renunţat între timp. Nu voi uita niciodată lacrimile unei prezentatoare (al cărei nume iarăşi nu îl voi da) care a fost impusă de conducerea postului să îmbrace pentru principalul buletin de ştiri un tricou albastru pe care era scris Jurnal Atacat de Mafie. Era prea mult pentru ea. Şi nu numai pentru ea. În schimb le plăcea celor doi mari nemţi ai tuturor timpurilor – ŢOPA.

Şi dacă tot se lupta intens cu Mafia, nu avea cum să nu apară paranoia, mai bine zis serviciul de securitate internă a JTM. Despre neghiobiile şi gogomăniile acestui din urmă departament au fost deja plasate zeci de postări pe net. De aceea nu mă voi opri prea mult la această temă şi vă voi oferi o mostră de inteligenţă a şefului acestui serviciu, venită pe mail încă pe când eram la Jurnal:

Denis Dereveanchin

18 noiembrie 2010 17:35

Către: All

* * *
Stimaţi colegi. Rog să trageţi otenţie deosebită la procedura de invetarea persoanelor străine pe teritoria Jurnal Trust Media.

1. Toate persoanele străine să invită numai în orele de lucru şi

numai în scopuri de serviciu.

2. Pentru a primi permisul pentru persoana străină este nesar dea depune o cerere în Departamentul de securetate unde să indică scopul vizitei, datele despre persoana invitata. Cerere trebuie sa fie coordonată cu şeful departamentului Dumneavoastră.

Procedura aceasta nu să aplică:

– Invitaţii la emisiune.

– Şefii de departament invită persoanei strrăine fără cerere, numai cu înregestrarea personei invetate în registru de la intrarea.

Numai dupa depunerea cererei este permis vizita persoanei străine. În momentul sosirii persoanei invitate agentul de pază anunţă colorabotorul care a invitat persoana pentru a fi intălnită persoana la întrare şi de a primi permisul.

Colaboratorul care a invetat persoana străina poartă respundere pentru persoana invetata.

De îndeplenirea acestei proceduri de colaboratorii Jurnal Trust Media răspunde şefii de departamente.

Nu se admit derogări de procedura data, iar în cazul constatării abaterilor, angajatorul îşi rezervă dreptul de a aplica responsabililor măsurile de sancţionare stabilite de Codul Muncii, inclusiv cu eliberarea din serviciu.

Denis Dereveanchin

Pot să mai adaug aici că în afară de evidenţa celor care intră şi pleacă din Jurnal, acest serviciu, din câte am înţeles ulterior, prin intermediul unor prieteni din MAI (pe unde au activat anterior) mai accesau fişele personale ale angajaţilor, ridicau descifrările convorbirilor telefonice sau, nestingerit, citeau poşta angajaţilor. Unul dintre cei ce au avut de suferit de pe marginea acţiunilor lor este şi C.D. despre romanul căruia cu o angajată a trustului s-a aflat anume pe acestă cale.

Din cauza serviciului de securitate paranoic au plecat foarte mulţi angajaţi buni ai trustului. Iarăşi nu le voi da numele pentru că nu cred, cum am spus şi mai sus, că ei ar dori ca acum imaginea să le fie asociată cu Ţopii şi echipa lor de ipocriţi.

Rând pe rând, zeci de angajaţi care au făcut istorie pentru această televiziune au plecat sau au fost plecaţi. O bună parte dintre ei cu ajutorul serviciului de securitate internă a JTM. O altă parte pentru că politica contabilă a trustului era una care poate fi calificată drept fraudă. Contabilitatea dublă şi banii la plic le era specifică celor puşi să gestioneze maşina de propagandă a nemţilor ţopi. Nesiguranţa financiară în care se fierbea zilnic această televiziune nu putea să nu genereze noi şi noi reduceri de personal. (n.a. Tot din cauza acestei nesiguranţe dar şi a căilor obscure pe care parveneau banii pe conturile JTM dar şi al numărului tot mai mic şi mai mic al acestora s-a decis trecerea de la formatul de ştiri la cel generalist, dar şi a reducerilor cu 20 la sută a salariilor din ultimile luni)

Cel mai grav însă este altceva – o altă bună parte a celor care au plecat de la JTM a plecat pentru că nu mai puteau suporta să execute comenzile venite de la Ţopi prin intermediul celor doi fraţi Gâţu. Cel mai probabil că şi ultima plecare de la Jurnal, a Ritei Ursalovschii, este legată de ultimul aspect. Pe Rita o cunosc ca pe un specialist bun şi onest. Probabil că onestitatea nu-i permite încă să vorbească. Dar o va face, mai devreme sau mai târziu.

Ca să luptaţi cu mafia (lucru nobil, dar nu pentru nasul unora), omorâţi mai întâi mafia din voi!

Sursa: vox.publika.md
Autor: Gabriel Calin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *