Politică

(BLOG) Veaceslav Negruță, singur

Erau tineri. Veaceslav Negruță era profesorul clasic. Cu ochelari, delicat. Și fără datorii la bănci. Juca fotbal. Și juca bine.Viața politică era dominată de Vladimir Voronin și PCRM. Dorin Chirtoacă era ales primar de Chișinău. Partidul nou creat urma să fie în opoziție tranșantă cu PCRM și în opoziție cu PDM, PPCDM.

Erau în căutarea unei denumiri. Se vedeau Populari, ca și Popularii europeni. Și era firesc să fie Partidul Popular. Dar Iurie Roșca a zis că „popular” este proprietatea sa. Îl aveau pe Voronin ca adversar politic și au preferat să cedeze. Atunci au cedat prima dată. Așa a apărut PLDM-ul.

Veaceslav Negruță era specialistul în finanțe. Era firesc să fie ministru de finanțe. Era cunoscut mai ales cu numele „mister net”. Cei care au de a face cu bugetele sau contabilii sunt proverbiali. În cazul lor orice întrebare are un răspuns. „Nu”. Se mai zice că primul cuvânt pe care îl rostesc viitorii contabili este „nu”.

Veaceslav Negruță m-a iritat în primele modificări la Codul Fiscal. A apărut TVA-ul la cartea pentru copii. În acel parlament erau și doi editori. Unul dintre ei era mare editor de carte pentru copii. Am fost uimit, eufemistic vorbind. Recunosc, am zis într-un cerc foarte îngust că Negruță gândește ca un „buhalter”. Și eu îl credeam ministru. (A fost o scăpare. Au vrut să facă ordine în codurile vamale. Și s-au luat cu altele. Lucruri mai importante decât cărțile.)

De cazul Sandulache știe orice maidanez. E ca-n Esenin.

Veaceslav Negruță a depus cererea de demisie în iunie. A fost acceptată pe 14 august. Este o demisie de onoare. Și o demisie de atitudine. A unui om cu mult bun simț. Singur. Onest. Corect.

După patru ani un ministru de finanțe demisionează. Ministrul Negruță pleacă cu o datorie personală de juma de milion de lei.

Și nu mai e tânăr.
 
Sursa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *