Politică

Blogosfera: PCRM se află în „knockout tehnic”, iar Tkaciuk caută susţinere la Moscova

Mulţi dintre participanţii la marşurile din luna mai vor fi accidentali, alţii însă vor veni pentru a sprijini comuniştii.
Dar pe lângă optimizarea eforturilor politice, comuniştii evită să recunoască că nu dispun de resurse financiare, imaginaţie şi plan de acţiuni în baza unei strategii perfect fezabile. Alegerea lui Timofti le-a încurcat cărţile, forţându-i să-şi modifice planurile. Aceştia au nimerit într-o situaţie de „knockout tehnic” şi aşteaptă o nouă luptă pentru a reveni în prim-plan. Acum, PCRM vrea acutizarea în domeniul agriculturi, industria alimentară. Totodată, formaţiunea lui Voronin se ocupă de multiplicarea şi amplificarea problemelor artificiale – unionismul, antiromânismul, legea antidiscriminare şi înregistrarea islamului.

…Canalele de comunicare dintre comunişti şi cancelaria UE de la Chişinău aduc roade, europenii sugerându-i Alianţei prin vocea lui Dirk Schuebel să restabilească dialogul cu comuniştii. Acestea sunt primele semnale că PCRM vrea o reconfigurare a propriilor coordonate pe axa politicii moldoveneşti. Cel mai degrabă, înainte de Paşte, aceştia vor să-şi umanizeze aspectul şifonat şi puternic brutal, apropiindu-se de categoriile largi de populaţie pentru a le atrage ulterior mai uşor în „marşurile din mai”.

Strategia generală proiectată de comunişti include şi eforturile pentru reamintirea partenerilor externi de cândva despre existenţa şi obiectivele PCRM. De aceea, pe lângă Occident, comuniştii bat şi la uşa ruşilor. Anume încolo s-a îndreptat recent Mark Tkaciuk, care caută susţinere la Moscova, ce nu mai vrea să se bazeze pe un singur partid pentru a-şi menţine influenţa în R. Moldova. Aici, Tkaciuk va trebui să lămurească de ce Moscova trebuie să-i susţină pe comunişti şi să nu le acorde atenţie socialiştilor, vehiculând trăsăturile românofile ale noului preşedinte, ales cu voturile grupului Dodon. Nu va fi omisă discuţia despre emergenţa unionismului şi necesitatea combaterii acestor manifestări. Dar, după eşecul cu memorandumul Kozak în 2003 şi incapacitatea PCRM de a se moderniza ani la rând, Rusia tinde să favorizeze mai mult decât un singur partid. Tactică ce se ciocneşte cu dorinţa lui Tkaciuk de a reînvia formula bazată pe monopolul total al PCRM în sistemul politic autohton.

Comuniştii sunt deocamdată în „knockout tehnic”, dar ponderea lor nu trebuie neglijată nici de Alianţă şi nici de adversarii lor de pe segmentul de stânga. Noua ieşire în lume a lui Voronin, tonul lui calm, dar şi naveta lui Tkaciuk la Moscova – toate acestea denotă semne de schimbare. Fie că se manifestă oboseala generală a comuniştilor, fie că asistăm la un nou scenariu al ideologilor comunişti, ori, ajuns la bătrâneţe, Voronin se linişteşte. Un răspuns univoc nu poate fi dat, dar, totuşi, Voronin a întredeschis uşa când a spus că „oamenii nu pot fi violaţi în fiecare săptămână”, referindu-se la suspendarea protestelor anti-AIE.  

Sursa: cenusadi.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *