Moldova

(BLOGUVERN) Paradox: De ce Rusia vrea în UE, dar pe noi ne cheamă în Uniunea Vamală

Summit-ul de la Vilnus se apropie. Deși în cazul țării noastre „marele speranțe” nu s-au adeverit pînă la urmă, totuși parafarea Acordului de Asociere cu UE pare a fi o performanță deosebită. Și dacă pentru politicieni, jurnaliști, ong-ști apropierea de UE este un pas istoric, atunci în cazul cetățenilor simpli situația este un pic diferită. Cetățenii noștri sunt nedeterminați și nesiguri în ce privește apropierea de UE versus apropierea de Uniunea Vamală. Astfel, fiind puși în situația de a alege UE sau UV, peste 60% nu răspund sau nu știu. Iar aderarea la UE este aleasă de 19%. Pe cînd în Ucraina procentul indeterminaților este de cca 13 la sută. Pentru aderarea la UE pledează 42 la sută din totalul populației.

Deci, ucrainenii sunt mult mai deciși și consecutivi în preferințele sale geopolitice. Iar acesta este un argument foarte puternic pentru partenerii europeni. Reieșind din cifrele prezentate devine clar de ce relațiile noastre cu UE nu se accelerează. Și acest lucru rezidă nu doar în „datorii” de reforme ci rezultă și din nedeterminarea populației în ce privește apropierea cu UE. Și oare de ce ei să ne împingă dacă noi singuri nu ne-am decis unde și ce vrem?

Și rușii vor în UE

Între timp Deutsche Welle a făcut publice rezultatele unui sondaj realizat în Ucraina și Rusia, una din întrebările adresate respondenților fiind „Cum credeți, țara dvs. trebuie sa intre în UE?”. Astfel, s-a observat că ponderea persoanelor care au răspuns Nu în cazul Rusiei a fost de 40%, iar în cazul Ucrainei – 24%.

Și dacă în cazul Ucrainei situația putea fi prezisă, atunci cifrele obținute în Rusia sunt cu adevărat neașteptate și ridică un set de întrebări:

Deci, dacă chiar și rușii doresc integrarea în UE, atunci de ce noi nu ne putem determina?

În loc de concluzie apare o întrebare: Pentru ce să ne integrăm în Uniunea Vamală, dacă chiar și statele membre ale acestei uniuni își văd viitorul în UE?

Mireasa se dă cînd se cere, iar mai puțină indecizie din partea populației aduce mai multe stele pe drapel.

Sursa: Bloguvern.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *