Actualitate

(Bloomberg) Moldova, dovada clară că Putin nu are nevoie de război să cucerească Ucraina

De peste două decenii, Rusia îşi menţine influenţă în zona controlând un conflict îngheţat din estul Moldovei. Că şi în Ucraina, populaţia are o identitate fragmentată, iar sistemul politic se arată la fel de corupt, remarcă analistul Bloomberg Marc Champion.

Filat, cazul de un miliard de dolari

Săptămâna trecută, mascaţii poliţiei din Moldova au intrat în Parlamentul de la Chişinău pentru a-l aresta pe fostul prim ministru Vlad Filat, acuzat de procurori de implicare într-o fraudă bancară de aproximativ un miliard de dolari.

Reţinerea fostului premier moldovean vine fondul unor tensiuni sociale declanşate de nivelul ridicat al corupţiei din Moldova. Apariţia unui raport preliminar asupra fraudei efectuat de firma Kroll nu a făcut decât să toarne gaz pe foc. Suma echivalează cu a opta parte din PIB-ul Moldovei şi pare să fi dispărut în fraudă bancară descoperită în toamna anului treecut.

Şi mai grav, autorităţile de la Chişinău au evitat să pună în practică recomandarea FMI de a lichidă băncile afectate de pierdere, povara fiind pusă în sarcina contribuabililor moldoveni.

La debutul anchetei, toate probele legate de un personaj controversat, Ilan Shor, evidenţiat şi în raportul Kroll, au fost încărcate într-o dubă blindată pentru a fi transportate într-un loc sigur.

Duba a fost imediat furată şi incendiată cu toate dovezile din interior, fapt că i-a permis lui Shor să rămână în libertate, ba chiar să şi câştige un mandat de primar într-un oraş de lângă Chişinău.

Procurorilor moldoveni le-au mai rămas doar nişte documente bancare şi declaraţia lui Shor pentru a-l incrimina în acest caz pe Vlad Filat.

Ilan Shoar îl acuză pe Filat că l-ar fi şantajat să îi dea 260 de milioane de euro, fapt ce l-a împins să facă un întreg carusel de credite garantate prin alte împrumuturi, în morişca fiind introduse 3 bănci comerciale.

Chiar dacă acuzaţiile lui Shor se dovedesc întemeiate, iar Filat neagă acest lucru, soarta celorlalte 740 de milioane de dolari rămâne în continuare învăluită în mister.

O politică alambicată

Grupul de protestari Demnitate şi Adevăr, care cere implementarea unor politici anti-corupţie efective şi imediate, este unul cu opţiuni pro-europene, o viziune împărtăşită de majoritatea locuitorilor din Moldova.

Numai că, spre deosebire de cele două revoluţii pro-democraţie duse în Ucraina sau de "Revoluţia Twitter" din 2009, care l-a adus pe Filat în fruntea guvernului de la Chişinău, de această dată, protestatarii contesta un guvern pro-european.

Situaţia politică tensionată din Moldova riscă să provoace alegeri anticipate şi să deschidă calea revenirii grupărilor politice pro-ruse la cârma ţării. Acceaşi situaţie se poate repetă şi în Ucraina, dacă guvernul de la Kiev va fi în continuare discreditat de incapacitatea să de a se lupta cu corupţia.

Partidele pro-europene ar urmă să fie scoase de la putere, alte forţe mai puţin dispuse să se orienteze spre Occident urmând să le ia locul. Indiferent că vor fi partide de extremă dreapta sau formaţiuni pro-Rusia, aceaste vor sluji oricum scopul lui Puţin de a defiinta legăturile dintre Kiev şi Bruxelles.

Pentru gruparea "Demnitate şi Adevăr" problema este că reformele care ţintesc eradicarea corupţiei nu convin nici afaceriştilor care conduc formaţiunile politice pro-europene din Moldova şi nici partidelor orientate spre Moscova, protestatarii neavând de altfel nicio alternativă politică viabilă.

Filat şi-a făcut banii prin prisma puterii politice, dat tot el este cel care a semnat acordul de liber schimb între UE şi Republica Moldova, aşa cum de mandatul sau se leagă şi eliminarea vizelor de călătorie în Uniunea Europeană pentru moldoveni.

Aceasta explică şi de ce un protest organizat de partidele po-ruse din Moldova s-a axat mai mult pe distrugerea imaginii lui Filat decât pe tema generală a corupţiei.

Oligarhul suprem al Moldovei, Vladimir Plahotniuc, conduce al doilea partid din coaliţia de guvernământ, iar miniştrii şi acoliţii săi controlează Justiţia din Moldova, aşa că arestarea lui Filat nu are cum să se fi petrecut fără consimţământul lui Plahotniuc.

Plahotniuc şi-a dat demisia din Parlamentul moldovean, dar acest lucru nu înseamnă că în spatele sau ies brusc mugurii democraţiei, ori că influenţă să asupra instituţiilor guvernamentale nu este la fel de mare.

Moldova rămâne în continuare coruptă de liderii săi şi de infuziile de bani venite din Rusia.

Spălare de bani

Raportul Kroll arată că fondurile iniţiale din cazul de fraudă bancară au provenit din Rusia.

Anul trecut, un raport al unui ONG i-a forţat pe procurorii moldoveni să iniţieze o anchetă privind o operaţiune de spălare a 20 de miliarde de dolari proveniţi din 19 bănci ruseşti pe perioada 2010-2014. Suma reprezintă de două ori PIB-ul ţării.

De anul trecut şi până acum, leul moldovenesc a pierdut 25% din valoarea să în faţă altor valute.

În acelaşi timp, Rusia menţine embargoul pentru multe din produsele provenite din Moldova, vistieria ţării se arată goală, iar reformele cerute de FMI şi Bruxelles implică o creştere a preţurilor la utilităţi şi reducerea cheltuielilor statului.

Pare reţeta perfectă pentru dezastru în cazul unui guvern discreditat. Actuală coaliţie de guvernământ ar putea să se mai agaţe de putere până în primăvară, deoarece nu se întrevăd şanse de organizare a unor alegeri anticipate în lunile imediat următoare.

În acest caz însă, chiar şi cei mai optimişti diplomaţi occidentali de la Chişinău cred că victoria va reveni partidelor cu orientare pro-rusă.

Cel mai probabil acestea vor continuă tradiţia corupţiei instituţionalizate din Moldova, schimbând doar beneficiarii.

Liderii grupărilor pro-ruse din Moldova susţin că sunt decişi să revoce înţelegerile Chişinăului cu UE, îndreptându-se spre Uniunea Eurasiatică a lui Puţin şi să apeleze mai degrabă la Kremlin pentru bani, decât la FMI.

Mulţi dinte moldoveni, în special tinerii, nu vor fi mulţumiţi cu această turnură neastepta şi, cel mai probabil, vor emigra. Dar chiar şi aşa, deznodământul va fi privit că o victorie la Moscova.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *