InternaționalUE / Nato

Bloomberg: Turcia – așteptată să preia comanda forțelor KFOR ale NATO în Kosovo

Turcia este așteaptă să preia comanda forței conduse de NATO în Kosovo în cadrul unei rotații planificate pentru această toamnă, în urma celor mai grave confruntări din regiune din ultimul deceniu, potrivit unor oficiali turci familiarizați cu această chestiune, citați de Bloomberg.

Turcia, care are a doua cea mai mare armată din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord după SUA, va prelua probabil în octombrie conducerea misiunii cunoscute sub numele de KFOR de la Italia, au declarat oficialii, care au cerut să nu fie identificați din cauza caracterului sensibil al informațiilor. Transferul a fost planificat înainte de ultima izbucnire a violențelor, iar alegerea Turciei nu a fost încă finalizată.

La cererea NATO, Turcia a desfășurat un batalion de comando în Kosovo în urma protestelor care au provocat rănirea a 30 de pacificatori, amenințând un proces de ani de zile de normalizare a legăturilor dintre Serbia și Kosovo, într-un moment critic în care Uniunea Europeană și aliații NATO sunt concentrați pe războiul Rusiei din Ucraina.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce un război în această țară s-a încheiat prin alungarea forțelor sârbe de către NATO. Alianța militară a staționat forțe de menținere a păcii acolo de la încheierea războiului. KFOR are în prezent aproximativ 3.800 de soldați în Kosovo, față de aproximativ 50.000 în perioada de vârf a prezenței sale în țară.

Misiunea arată angajamentul Turciei față de eforturile similare ale NATO și subliniază, de asemenea, legăturile sale istorice și etnice cu Balcanii, care au făcut cândva parte din domeniul predecesorului său, Imperiul Otoman.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *