Finanţe

BNM: Rata dobânzii de politică monetară rămâne la nivelul de 19.5 la sută anual

Decizia are drept scop ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, în primele zece luni ale anului 2015, exporturile şi importurile s-au diminuat faţă de perioada similară a anului precedent cu 16.1 şi 24.1 la sută, respectiv. Şi transportul de mărfuri s-a diminuat în perioada ianuarie-noiembrie 2015,înregistrând o scădere de 17.6 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. În schimb, s-a atestat o majorate de 3,5 la sută în sfera producţiei industriale.

În primele zece luni ale anului 2015, s-au atestat şi mai puţine transferuri de mijloace băneşti prin băncile din Republica Moldova, acestea s-au redus cu 31,5 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014.

Datele statistice arată o dinamică negativă a PIB-ului în trimestrul III al anului 2015, fiind în scădere cu 3,7 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014. Evoluţia negativă a PIB-ului a fost determinată de reducerea accentuată a valorii adăugate brute din agricultură. Astfel, în trimestrul III, 2015, agricultura a înregistrat un declin de 17.4 la sută, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2014.

În acelaşi trimestru al anului 2015, s-a redus şi importul de bunuri şi servicii, iar exporturile au fost uşor inferioare, cu 0,2 la sută faţă de cele din trimestrul III al anului 2014.

Politica monetară a Republicii Moldova este în continuare afectată de riscurile externe. Asupra inflaţiei interne influenţează activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi aprofundarea recesiunii din Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Extinderea tensiunilor geopolitice din zonă ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.

De asemenea, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, în trimestrele următoare se anticipează menţinerea presiunilor inflaţioniste, inclusiv din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an şi a bazei joase de comparaţie din anul precedent.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *