Social

BNS: Din totalul de pensionari din R. Moldova, circa două treimi sunt femei

În funcţie de categoria pensionarilor, ponderea femeilor variază de la 83 la sută în cazul beneficiarilor de pensii de urmaş, 71% – pensionari pentru limită de vârstă, până la 50% pentru beneficiarii de pensii de dizabilitate. Circa 88 mii de femei şi 96 mii de bărbaţi beneficiază fie de pensie sau alocaţie socială de dizabilitate de la organele de asigurări sociale, iar fiecare al doilea pensionar de dizabilitate este femeie.

Bărbaţii preponderent beneficiază de pensii pentru dizabilitatea severă şi medie, iar femeile pentru dizabilitatea accentuată. Un bărbat beneficiar de pensie de dizabilitate severă cel mai frecvent este în vârstă de 55-64 ani, iar o femeie este în vârstă de 65 ani şi peste.

Cât privește pensia pentru limita de vârstă, femeile beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii. Mărimea medie a pensiei pentru bărbaţii din sectorul non-agricol este de 1479 de lei, comparativ cu 1 122 lei în cazul femeilor. Totodată, mărimea medie a pensiei pentru angajaţii sectorului agricol este de 986 de lei pentru bărbaţi, comparativ cu 931 lei la femei. 

Sursa: ziarulnational.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *