Ultima oră

“Boboc a fost unica persoană care a decedat după evenimentele din 7 aprilie 2009”

Declaraţia îi aparţine directorului Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvşinov şi a fost făcută astăzi în cadrul şedinţei clubului Jurnaliştilor de Investigaţiei. Mai mult decât atât, şedinţa clubului a fost finalizată cu un schimb de replici tăioase dintre reprezentanţii instituţiilor publice şi cei ai sectorului neguvernamental.

„Se vorbeşte până în ziua de azi că după evenimentele din 7 aprilie au fost mai multe persoane decedate. Eu vă spun cu toată certitudinea că Valeriu Boboc este singurul cadavru, chiar dacă se vehicula şi cazul tânărului care a căzut sau a sărit de pe stâlp lângă Gara de Nord. Noi am demonstrat acest lucru cu ajutorul expertizei repetate, efectuată în baza ordonanţei Procuraturii Municipale. Şi dacă există vreo altă expertiză pe globul pământesc, să îmi demonstreze că noi nu avem dreptate”, a declarat tăios directorului Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvşinov.

De asemenea, tema propusă spre discuţii – „Calitatea expertizelor judiciare ca instrument-cheie de probare a cazurilor de tortură”, a suscitat reacţii aprinse ale invitaţilor clubului. Astfel, Ion Cuşcinov s-a arătat indignat de faptul că jurnaliştii utilizează noţiunea de victimă când vorbesc de persoanele care declară că au fost torturate subliniind că "numai instanţa declară care sunt victimele torturii". Drept replică, directorul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, Ludmila Popovici, a menţionat că toate persoanele care au trecut printr-o asemenea experienţă se pot considera victime ale torturii. „Dacă noi ne uităm doar la deciziile instanţelor de judecată din R. Moldova, avem senzaţia că practic nu există acest fenomen. Putem număra pe degete câte decizii pe cazuri de tortură avem pronunţate”, a conchis Popovici.

De asemenea, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul PNUD Moldova, a realizat un raport de monitorizare a presei scrise privind mediatizarea cazurilor de tortură. Potrivit lui, jurnaliştii nu sunt interesaţi de tortură şi tratamente inumane sau degradante în instituţiile statului.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *