Ultima oră

Boc l-a revocat din funcție pe Teodor Baconschi, ministrul de Externe al României

 Liderii USL au discutat în această dimineaţă, înainte de începerea sesiunii extraordinare parlamentare, două soluţii extreme: parlamentarii USL să îşi dea demisia în masă sau să îşi ia concediu fără plată. Propunerea demisiei a fost susţinută de Crin Antonescu, în timp ce PSD ar merge, mai degrabă, pe moţiune de cenzură. Parlamentul se reuneşte astăzi într-o sesiune extraordinară convocată pentru dezbaterea situaţiei politice, economice şi sociale din România, după ce ultimele zece zile au fost marcate de proteste antiguvernamentale în întreaga ţară. Reuniunea va începe la ora 13.00, cu un discurs al premierului Emil Boc.

UPDATE 14:25 Victor Ponta: "Sper că l-aţi revocat pe domnul Baconschi pentru neîmpliniri pe care le-a avut. Îmi doresc să fie un gest sincer".

UPDATE 14:24 Cristian Adomniţei, PNL, despre demisia Opoziţiei: "Este ultima noastră cale. Vrem alegeri anticipate"

UPDATE 14:23 Alina Gorghiu, PNL: "Situaţia din România este extremă, deci trebuie să luam o soluţie radicală"

UPDATE 14:07. Regret derapajele şi stângăciile unor colegi faţă de protestari. Acesta este şi motivul pentru care am cerut revocarea din funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. La finalul discursului lui Boc s-a scandat "Demisia, demisia".

UPDATE 13:58 "Da, oamenii sunt nemulţumiţi, dar sunt nemulţumiţi de întreaga clasa politica. Protestele ne-au aratat asta. Au o nemulţumire mult mai mare faţă de ce înseamnă clasa politică. Cum răspundem la această provocare? Este nevoie de un alt mod de a face politică în România. Eu îmi asum greşelile mele, nu am comunicat cel mai bine în aceştia ani. Oamenii nu au cerut în Piaţă să vină Ponta şi Antonescu să-i conducă. Este un vot de blam la adresa clasei politice care trebuie să înveţe că trebuie să îşi schimbe comportamentul. Cel mai important lucru este să păstrăm stabilitatea economică şi credibilitatera externă. Pentru 2012 propun un pact pentru stabilitate economică şi politică , un pact pentru a păstra şi crea locuri de muncă. Trebuie să ne preocupe interesul naţional. Aştept din partea Opoziţiei propuneri pentru consiliul de dialog economic.

UPDATE 13:51 . Emil Boc: "Am fost nevoiţi să luăm concomitent măsuri economice şi de a reforma educaţia, justiţia, legislaţia muncii, a asistenţei sociale. Astăzi se demonstrează că măsurile pe care le-am luat au fost corecte. România este stabilă din punct de vedere economic. După 2 ani de cădere economică, în 2011 am reuşit să avem creştere econimică peste prognoză. Deficitul bugetar şi datoria publică sunt sub control".

UPDATE 13:45 Emil Boc: "Trăim vremuri speciale, deosebite, în lume, în Europa, şi în România. Criza economică afectează viaţa a miliarde de oameni. Suntem în mijlocul unei crize fără precedent. Nimeni nu ştie când se va încheia. Există riscul de a se reveni pe recesiune economică. Astăzi UE caută soluţii extreme şi severe pentru a opri criza economică. România vine după 3 ani de criză economică severă, în care oamenii au fost nevoiţi să suporte măsuri dure pentru a putea salva ţara de la colaps. Am avut două provocări: criza economică şi un stat român nereformat cu foarte multe probleme".

UPDATE 13:54 Ponta a declarat că fiecare dintre membrii Parlamentului va decide dacă mâine (n.r. de ziua Unirii) va fi în Parlament, la Iaşi, ca mine şi domnul Antonescu, sau fiecare în colegiul său.

UPDATE 13:42 Senatorul PSD Mircea Geoană a cerut Parlamentului să îşi întrerupă vacanţa şi să se reunească în sesiune extraordinară până când se rezolvă situaţia de criză. El a povestit că un grup de europarlamentari străini au fost uimiţi să afle că românii protestează pe străzi, iar Parlamentul stă în vacanţă. "Când le-am spus că Parlamentul României e în vacanţă, atunci când ţara fierbe, pur şi simplu s-au crucit", a spus Geoană de la tribună.

UPDATE 13:41 Surse din partid au declarat pentru gândul că după şedinţa extraordinară din Parlament, se va face o nouă şedinţă a USL, în care se va lua decizia finală. "Se va ajunge la demisia în bloc a parlamentarilor opoziţiei, curentul majoritar fiind în acest sens", au declarat surse din partid. PNL militează pentru soluţia radicală, în timp ce Ponta propune soluţia moderată: fie grevă parlamentară, fie moţiune de cenzură.

UPDATE 13:39 Victor Ponta şi coordonatorul campaniei pe Bucureşti, Miron Mitrea, au avut o atitudine reţinută faţă de ideea demisiei în masă, spunând că nu sunt împotrivă, dar că opoziţia trebuie sp decidă ce vor face după această demisiei.

UPDATE 13:32 Şedinţa conducerii USL s-a terminat fără a se lua o decizie în privinţa demisiei din Parlament, liderii Opoziţiei decizând, în primă fază să ceară de la tribuna Parlamentului demisia guvernului şi a parlamentarilor puterii. Pentru soluţia demisiei în bloc a USL s-au pronunţat liberalii, în frunte cu Crin Antonescu, dar şi social-democraţi, printre care vicepreşedintele Ecaterina Andronescu şi vicepreşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu.

UPDATE 13:25 Opoziţia va intra în grevă parlamentară, ca urmare a refuzului coaliţiei de guvernare a accepta solicitările opoziţiei.

UPDATE 13:16 Emil Boc a ajuns în Parlament. Sunt aşteptaţi parlamentarii USL, care nu au terminat încă şedinţa.

UPDATE 13:12 Premierul Emil Boc nu a mai venit la întâlnirea programată cu parlamentarii PDL, în sala în care trebuia să aibă loc întrevederea, deputaţii PDL s-au întâlnit pentru a-l sărbători pe liderul de grup Mircea Toader.

UPDATE 13:07 Mai multe zeci de persoane vor asista de la balcoanele din sala de plen la dezbaterile care vor avea loc, la solicitarea PDL. Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un număr de 168 de persoane să asiste la lucrările plenului reunit, în condiţiile în care la balcoanele din sala de plen există doar 164 de locuri disponibile.

UPDATE 12:57 Marian Vanghelie a declarat că PSD Bucureşti poate aduce în stradă 25.000 – 30.000 de manifestanţi, dar important este ca în piaţă să iasă şi oameni care nu sunt membri de partid. Acesta a precizat că USL nu este unit în ceea ce priveşte modul de acţiune.

UPDATE 12:42 Senatorul PNL Mircea Diaconu le-a spus celor din USL că îşi va da demisia indiferent de ce vor face ceilalţi parlamentari din Opoziţie, el prezentându-le deja demisia sa conducerilor PSD şi ACD.

UPDATE 12:38 Sever Voinescu susţine că sunt voci în partid care cer remanierea, însă subiectul va fi discutat în perioada următoare, astăzi conducerea PDL concentrându-se pe sesiunea extraordinară cerută de USL. Liderul PDL a reiterat că partidul nu susţine anticipatele.

UPDATE 12:34 Conducerea PSD şi ACD discută la această oră variantele pe care Opoziţia ar putea să le urmeze, propunându-se două variante: pe de o parte moţiunea de cenzură, soluţie dorită de PSD, pe de altă parte, demisia în bloc a parlamentarilor, varianta propusă de PNL.

UPDATE 12:21 Pentru ce crede Sever Voinescu, deputat PDL, că protestează oamenii din stradă: "Sperăm ca mesajul oamenilor din stradă să fie clar înţeles. Clasa politică trebuie să-şi găsească civilitatea".

UPDATE 12:09 Boc participă la reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL.

UPDATE 11:45 Victor Ponta l-a criticat pe Emil Boc, care a declarat că USL a cerut sistarea fondurilor europene. "Suntem absolut uluiţi şi indignati de modul absolut iresponsabil în care premierul apare cu o minciună gogonată. Pe 31 ianuarie vom fi prezenţi la dezbaterea din Parlamentul European şi vom cere să folosim acele fonduri europene, dar vom pune şi problema alegerilor comasate, a angajărilor de răspundere, a votului prin corespondenţă, a tuturor aspectelor care aduce regimul Băsescu lângă regimul lui Viktor Orban", a spus Ponta. Liderii USL se vor întâlni miercuri cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti.

UPDATE 11:44 Marian Vanghelie nu susţine demisia parlamentarilor Opoziţiei. Vicepreşedintele PSD a declarat că eventuala demisie în bloc a parlamentarilor USL nu va duce la schimbări politice, opoziţia trebuind să scoată în stradă cel puţin 100.000 de oameni. Vanghelie a afirmat că nu crede că demisia parlamentarilor USL va duce la căderea Guvernului Boc.

UPDATE 11:43 Cei trei lideri ai USL s-au întâlnit, luni dimineaţa, înaintea Birourilor Politice reunite PSD-ACD, una dintre variantele discutate fiind ca parlamentarii USL să îşi ia concediu fără plată de la Parlament, potrivit unor surse din Uniune. Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, dar şi Dan Voiculescu, s-au întâlnit cu o oră înaintea Birourilor Politice reunite ale PSD şi ACD. Potrivit aceloraşi surse, discuţia a vizat posibilele măsuri de protest ale opoziţiei, după ce liderul PNL, Crin Antonescu, a sugerat demisia în masă a parlamentarilor USL. Sursele menţionate au arătat că a fost luată în discuţie o posibilă reacţie "mai atenuată" a USL, respectiv ca parlamentarii Uniunii să îşi ia concediu fără plată de la Parlament, pentru o perioadă determinată.

UPDATE 11:14 Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut în şedinţa coaliţiei, o amnistie fiscală pentru funcţionarii publici din administraţiile locale care au încasat diverse sporuri în conformitate cu contractele de muncă, fiind apoi obligaţi de Curtea de Conturi să restituie banii, susţin surse din Uniune.

Liderii coaliţiei au concluzionat, luni, că nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul că o astfel de procedură, dacă ar fi iniţiată, nu ar putea fi încheiată decât prin luna septembrie, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Via Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *