Bogdan Aurescu, la „Black Sea Security Summit”: „Dacă preşedintele Putin a sperat să ne divizeze, a eşuat”. R. Moldova și Ucraina, state candidate pentru aderare la UE, iar Finlanda și Suedia la NATO
Vineri, 1 iulie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în cadrul mesei rotunde ”Black Sea Security Summit”, că în faţa agresiunii ruse coordonarea transatlantică a fost una ”impecabilă şi trebuie să continue să fie astfel”.
Astfel, conform ministrului, formatul Bucureşti 9, lansat de preşedintele României, Klaus Iohannis şi președintele Poloniei, Andrzej Duda, ”a adus o valoare adăugată clară, în acest context, asigurând abordări coordonate şi coerente” printre cei nouă aliaţi de pe Flancul estic, dar şi la nivel transatlantic.
„Dacă preşedintele Putin a sperat să ne divizeze, a eşuat. Dimpotrivă, am demonstrat contrariul: există un impuls şi un angajament reînnoit pentru a consolida rezilienţa strategică a Europei, cu sprijinul Statelor Unite. Consiliul European a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate şi a recunoscut perspectivele europene ale Georgiei. Finlanda şi Suedia au început procesul de aderare la NATO şi noi trebuie să vedem că deciziile de a consolida postura de apărare şi descurajare sunt foarte relevante pentru noi toţi” a declarat Aurescu.
„Nu există ape care să aparţină statelor aliate şi care să fie ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti de la Marea Neagră, aici în Constanţa. De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de apărare pentru comunitatea euro-atlantică, precum şi prima linie de susţinere pentru partenerii noştri din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. România a avertizat în mod constant în legătură cu ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, în Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeei. (…) Comunitatea euro-atlantică a ajuns la concluzia că, sub conducerea preşedintelui Putin, Rusia nu este partenerul de încredere, constructiv sau, cel puţin, predictibil pe care îl dorim” a mai menționat Aurescu.
Potrivit lui Aurescu, noul concept strategic adoptat în urmă cu două zile la Madrid prevede că Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea euro-atlantică.
„Războiul din Ucraina a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucrăm, dar comunitatea euro-atlantică a reacţionat în mod puternic şi unitar, iar aceasta este forţa noastră şi principalul nostru avantaj. Suntem mai uniţi ca niciodată în a ne apăra cetăţenii, teritoriile şi valorile şi ordinea internaţională bazată pe reguli. România este un partener şi un aliat de încredere şi activ. Deciziile istorice adoptate în aceste zile la summit-ul NATO de la Madrid reflectă un mesaj clar în ce priveşte securitatea Mării Negre”, a precizat ministrul.
Bogdan Aurescu a declarat că susţinerea faţă de Ucraina trebuie să crească din punct de vedere cantitativ, dar şi al complexităţii. El a reamintit că România a ajutat Ucraina încă din prima zi a agresiunii, susţinând peste 1,4 milioane de cetăţeni care au trecut frontiera.
„România este implicată activ în facilitarea tranzitului exporturilor ucrainene şi în a acţiona ca un hub pentru cerealele sale. Lucrăm pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru a înlesni tranzitul aici, la portul Constanţa, dar şi în porturile de la Dunăre, precum şi pe căile ferate. România face apel la implicarea tuturor actorilor relevanţi, în vederea unei coaliţii care să susţină eforturile internaţionale pentru crearea de coridoare albastre, asigurând transportul maritim, în siguranţă, la Marea Neagră” a spus el.
Totodată, Bogdan Aurescu a precizat că decizia anunţată de către preşedintele SUA, Joe Biden de a consolida prezenţa militară americană în România reprezintă un ”semnal puternic al angajamentului SUA faţă de securitatea regională şi aliată”.
El a reamintit că în urmă cu 25 de ani România şi Statele Unite au încheiat un parteneriat strategic, menit să consolideze relaţiile bilaterale, cu accent pe cooperarea în domeniul securităţii şi integrarea euro-atlantică a României.
Sursa: Agerpres.ro