Eveniment

BOICOTAȚI posturile de televiziune rusești

 Din păcate, piața media din Moldova este dominată de televiziuni și ziare rusești care se bucură de mare audiență încă din anii `90 ai secolului trecut. După mai bine de 20 de ani de independență, o bună parte din populație continuă să urmărească buletinele de știri furnizate de Moscova sau ce anotimp va fi la Kamceatka. Desigur, nu dorim să exagerăm, pentru că după 2008 au apărut câteva posturi de televiziuni locale ce s-au impus cu programe de calitate, dar acestea nu par să câștige lupta cu concurenții din Rusia. Motive sunt multe și țin mai curând de politica statului. Consecințele acestui atașament pot fi grave, având în vedere că cele mai importante televiziuni ruse retransmise la noi sunt controlate de guvernul rus, care și-a manifestat nu o dată atitudinea ostilă față de integrarea europeană a țării. Iar după intervenția militară a Rusiei în Ucraina, posturile de televiziune de la Moscova au devenit sinonime cu minciuna, manipularea și nesimțirea.

Primul loc în preferințele auditoriului moldovenesc îl ocupă Pervîi Kanal, retransmis parțial de Prime. Este cel mai important post de televiziune din Rusia, iar buletinul său de știri „Vremea” nu face decât să lucreze pentru imaginea lui Vladimir Putin. Printre acționarii companiei se numără Grupul Național Media (Национальная медия группа) din Moscova (25%), controlată de banca „Rossia” și companiile „Severstal-Grupp”, „Surgutnegtegaz”, „Sogaz”. Urmează apoi acționari de stat: Rosimușestvo (38,9%), agenția Itar-Tass (9,1%), Telecentrul din Moscova (3%), la care se adaugă și compania privată ORT-KB (24%) a oligarhului rus Roman Abramovici. În total structurile de stat dețin 51% din acțiunile postului de televiziune.

Însă la capitolul minciuni, mai ales când e vorba de a prezenta în lumină pozitivă politica externă a Kremlinului și ocuparea Crimeii, campion este postul TV Rossia 1 (și alte derivate Rossia 2, Rossia 24), deținut sută la sută de guvernul rus. Postul are o filială și în Republica Moldova. Buletinul analitic al lui Dmitri Kiseliov „Vesti nedeli” (Știrile săptămânii) este criticat până și de jurnaliștii ruși pentru declarațiile extremiste pe care le aruncă prezentatorul în stânga și în dreapta la adresa Occidentului.

Alte posturi cu rating mare, transmise pe ecranele moldovenilor, sunt NTV și TNT. Ambele seaflă în proprietatea companiei monopoliste „Gazprom”. Destul de popular în Chișinău rămâne și postul de televiziune de divertisment STS (СТС) care s-a remarcat mai ales printr-o campanie de promovare a panglicii sf. Gheorghe printre tineri în ajun de 9 mai. STS aparține gigantului „STS Media” din Moscova, companie-fiică a holdingului suedez Modern Times Group.

Atunci când nu se află în fața ecranelor, cetățenii, mai ales șoferii, ascultă radioul, stresându-ne destul de des cu preferințele lor muzicale. Printre cele mai ascultate posturi pe care ar trebui de fapt să le boicotăm se numără „Russkoie Radio” al holdingului Russkaia Media Gruppa, condus de persoane din cadrul companiei petroliere Lukoil. Compania mai deține posturile de radio „Hit FM” și „Radio Maximum”. Alte două posturi difuzate în Moldova, având redacții la Moscova și Sankt Petersburg, sunt „Radio Șanson” și, respectiv,„Dorojnoie Radio. „Gazprom” controlează și finanțează „Avtoradio” prin holdingul ProfMedia din Moscova. Postul de radio este retransmis în unele state CSI, inclusiv Republica Moldova.

La fel ca și alte posturi care ne supără urechile sunt Radio Alla, Stilinoie Radio și Retro Fm. Chiar dacă, în general, programele radiofonice rusești retransmise pe teritoriul țării noastre mai introduc în grilă și câteva melodii sau buletine de știri în limba română, conținutul emisiunilor difuzate sunt aproape în exclusivitate în limba rusă. În cadrul campaniei noastre recomandăm să limitați timpul de audiere a acestora, în favoarea celor locale sau românești.

TIMPUL.MD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *