Sănătate

Bolnavii vor fi tratați după un sistem nou

În spitalele de nivel central vor fi trataţi pacienţii grav bolnavi, care necesită chirurgie avansată. Noua formulă de distribuire se conţine într-un master plan, elaborat de Ministerul Sănătăţii, scrie IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, despre proiectul de master plan pentru reformarea sectorului spitalicesc s-a discutat în cadrul şedinţei trimestriale a Consiliului Sectorial de Sănătate în Domeniul Asistenţei Externe. Totodată, în cadrul şedinţei a fost făcută totalizarea activităţii ministerului în anul 2015 şi a fost evalută asistenţa financiară oferită de partenerii de dezvoltare. Ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, a menţionat că partenerii externi contribuie la fortificarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. În opinia sa, pentru Moldova este important să aibă sprijin în procesul complex de reformare a sistemului sănătăţii.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova, Haris Hajrulahovic, a menţionat că OMS va sprijini în continuare autorităţile şi va acorda suportul tehnic necesar pentru realizarea obiectivelor reformelor din sistemul de sănătate, în special de fortificare a sectorului spitalicesc. „Consolidarea sectorului spitalicesc trebuie abordată în paralel cu aspectele de guvernare a spitalelor şi finanţarea acestora, asigurarea cu personal medical calificat şi integrarea noilor structuri spitaliceşti cu celelalte niveluri de asistenţă medicală”, a menţinat Haris Hajrulahovic.

Pe parcursul anului 2015, Republica Moldova a beneficiat de asistenţă financiară în valoare de 24,5 milioane dolari de la 19 donatori externi. Anul trecut, Fondul Global a oferit cel mai mare sprijin financiar. Totodată, 49% din aceşti bani au fost direcţionaţi pentru tratamentul şi prevenirea bolilor comunicabile, 24% pentru bolile necomunicabile, 16% pentru sănătatea reproducerii, 6% – sănătatea adolescenţilor şi 5% au fost investiţi în alte domenii din sistemul de sănătate. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *