Internațional

”Bomba murdară”: AIEA va vizita două obiective ”săptămâna aceasta”, la cererea Kievului

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene ”săptămâna aceasta”, la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o ”bombă murdară”, relatează AFP și Agerpres.

„Inspectorii vor efectua o verificare independentă (…) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear”, a explicat joi, 27 octombrie, directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi.

Totodată, el urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise.

De la începutul acestei săptămâni, AIEA a anunţat o inspecţie ”în zilele următoare”, fără a da alte detalii.

Joi, Agenţia a reafirmat că a inspectat unul dintre cele două amplasamente ”n urmă cu o lună”, subliniind că ”nicio activitate nucleară nedeclarată nu a fost găsită acolo”.

Anterior, Putin a cerut o misiune ”cât mai curând posibil”. Potrivit acestuia, Ucraina intenţionează să folosească o armă radioactivă ”pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a lansat un atac nuclear”.

O bombă radiologică sau ”bombă murdară” constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei, relatează sursele citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *