Ultima oră

Bombe de aviaţie nimicite de geniştii moldoveni

În total, Armata Naţională a avut în dotare 78 de bombe cu fragmentare rămase ca moştenire din perioada sovietică. Aceste muniţii au fost produse în perioada anilor 1961-1987. Etapa a doua a proiectului de nimicire a bombelor a demarat la 17 mai şi va dura până la 27 iunie.

Prezent la locul desfăşurării lucrărilor, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa a declarat că R. Moldova este prima ţară din lume care neutralizează stocurile de muniţii cu fragmentare din dotare. "Suntem recunoscători partenerilor externi pentru asistenţa tehnică şi financiară. Îmi exprim convingerea că prin implementarea cu succes a acestui proiect, Moldova va da un exemplu demn de urmat şi ţărilor din regiune care s-au angajat să renunţe la producerea, stocarea, utilizarea şi transferul muniţiilor de acest fel", a declarat ministrul.

Proiectul a fost implementat cu fonduri externe în valoare de circa 108 mii euro, în care Guvernul Spaniei a contribuit cu 61 mii euro, iar circa 47 mii euro reprezintă contribuţia Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

R. Moldova a semnat "Convenţia privind muniţiile cu fragmentare" la 3 decembrie 2008. Aceasta prevede renunţarea la producerea, stocarea, utilizarea şi transferul muniţiilor de acest fel.

Sursa: moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *