Editorial

Bookfest la Chișinău

Aș minți dacă nu aș recunoaște că sunt puțin derutată de lipirea Salonului Internațional de Carte al Bibliotecii Naționale (ediția a XXV-a, adică de o vârstă cu Republica Moldova) de târgul internațional de carte, venit de la București, Bookfest.

Însă, de asemenea, trebuie să recunosc că venirea acestui târg la Chișinău mă bucură enorm. Pentru un iubitor de lectură din România, Bookfestul și Gaudeamusul sunt revelioanele cărților. Evenimente culturale și reduceri de prețuri. Zile dedicate exclusiv cărților.

Am văzut în conferința de presă, care a precedat deschiderea târgului, că la anul se preconizează desfășurarea lui în altă perioadă de timp. Probabil atunci Salonul Internațional de Carte va continua să aibă loc de Ziua Limbii Române, așa cum a fost gândit la înființarea lui. Separarea celor două mi-ar aduce o mare satisfacție, fiindcă am avea două evenimente majore dedicate cărților, nu doar unul.

Oricum, dacă până astăzi nu ați fost la Bookfest, nu amânați. Sunt peste 50.000 de volume din România și Republica Moldova. Deci cu siguranță veți găsi cărți pentru toate gusturile și vârstele, dintre care foarte multe nici nu se găsesc în librăriile noastre. Puteți participa la evenimente literare, la lansări de carte și lecturi, întâlniri cu scriitorii. Un mod minunat de a încheia această vară și de a-i pregăti pe cei mici pentru începerea anului școlar.

Aceste manifestări, Salonul Internațional de Carte și Bookfest, sunt deosebit de importante mai ales din cauza greutăților pe care le întâmpină cartea românească la vamă. Avem aceeași cultură, dar cărțile din România ajung greu în Moldova, chiar și atunci când sunt semnate de autorii de la noi. Și probabil că Ministerul Culturii, alături de Biblioteca Națională și Institutul Cultural Român, precum și ceilalți organizatori, au făcut eforturi considerabile să aducă târgul de carte Bookfest în Chișinău, iar cu el o mulțime de edituri și titluri de carte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *