Eveniment

BOP: Dorin Chirtoacă rămâne la Primărie din primul tur

Potrivit BOP, 28% din cei intervievaţi nu au exprimat vreo intenţie de vot din diferite motive: nu au viză de reşedinţă (1%), nu ştiu pentru cine să voteze (12%) sau nu au răspuns (12%). Totodată, trei la sută din cei chestionaţi au declarat că nu vor vota la scrutinul de duminică.

În ceea ce priveşte rezultatele pentru Consiliul municipal Chişinău, voturile, potrivit rezultatelor BOP, s-au repartizat în felul următor: PCRM (35%), PL (33%), PLDM (23%), PD (7%). Restul partidelor ar acumula sub un procent. De asemenea, 23% reprezintă indecişii şi cei care nu ar vota niciun partid.

Referitor la participarea chişinăuienilor la scrutinul de duminică, prezenţa acestora ar fi una masivă. Astfel, 66% au declarat că „absolut sigur” se vor prezenta la urne, iar 16% au spus că „sigur” se vor prezenta.

Barometrul realizat de IPP a evaluat şi răspunsurile cetăţenilor referitor la încrederea lor în personalităţile politice din ţară. Astfel, din eşantionul naţional, de cea mai mare încredere se bucură premierul Vlad Filat (14%), urmat de liderul PCRM, Vladimir Voronin (13%), preşedintele interimar, Marian Lupu (10%) şi liberalul Dorin Chirtoacă (6%). Altele sunt răspunsurile celor din Chişinău. Astfel, în capitală oamenii cea mai mare încredere o au în primarul degrevat, D. Chirtoacă (14%), urmat de premierul V. Filat (12%), liderul PCRM, V. Voronin (11%) şi candidatul comunist la funcţia de primar al municipiului, Igor Dodon (8%).

Şi încrederea în partidele politice diferă. Dacă la nivel naţional, în PLDM au oarecare/multă încredere 35%, în PCRM cred 34% din respondenţi, în PD cred 30 la sută, iar în PL – 28%, atunci în Chişinău ordinea e puţin altfel: PL (43%), PLDM (40%), PCRM (31%) şi PD (25%).

Sondajul IPP a fost realizat în perioada 6-24 mai 2011, pe un eşantiona naţional de 1152 de persoane. Eşantionul final pentru municipiul Chişinău a constituit 662 respondenţi. Potrivit autorilor studiului, marja de eroare este de ± 3%.

 
 


Rezultatele pentru Consiliul Municipal Chişinău potrivit rezultatelor Barometrului Opiniei Publice

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *