Actualitate

Boris Johnson: Marea Britanie nu se va întoarce la imigraţia necontrolată pentru a rezolva crizele carburanţilor şi alimentelor

Premierul britanic Boris Johnson a respins duminică posibilitatea ca Marea Britanie să revină la imigraţia necontrolată pentru a rezolva crizele carburanţilor, benzinei şi aprovizionarea cu alimente de Crăciun, sugerând că astfel de tensiuni fac parte dintr-o perioadă de ajustare post-Brexit, transmite Reuters, preluat de News.ro.

La începutul unei conferinţe a Partidului Conservator, Johnson a fost nevoit să îşi apere din nou guvernul de plângerile din partea celor care nu îşi pot alimenta maşinile cu carburant, avertismentele comercianţilor privind lipsurile de Crăciun şi şi de nemulţumirile companiilor care se confruntă cu creşterea preţurilor angro, transmite Reuters.

Liderul britanic ar fi dorit să folosească conferinţa pentru a întoarce pagina a mai mult de 18 luni de Covid-19 şi pentru a reveni la promisiunile sale electorale din 2019 de combatere a inegalităţilor regionale, a criminalităţii şi îmbunătăţirii asistenţei sociale.

În schimb, prim-ministrul se află în dificultate la nouă luni după ce Marea Britanie şi-a finalizat ieşirea din Uniunea Europeană – o plecare despre care a spus că va oferi ţării libertatea de a-şi modela mai bine economia.
”Calea de urmat pentru ţara noastră nu este doar să tragem marea pârghie a imigraţiei necontrolate şi să permitem unui număr mare de oameni să lucreze … Deci, ceea ce nu voi face este să ne întoarcem la vechiul model eşuat al salariilor mici şi al competenţelor reduse, susţinute de imigraţie necontrolată”, a declarat el la emisiunea Andrew Marr Show de la BBC.

”Când oamenii au votat pentru schimbare în 2016 şi … din nou în 2019, aşa cum au făcut-o, au votat pentru sfârşitul unui model de economie din Marea Britanie care se baza pe salarii mici şi calificare scăzută şi productivitate cronică scăzută şi ne îndepărtăm de aceasta”, a explicat premierul.

Primul ministru a fost cel mai aproape de a recunoaşte că ieşirea Marii Britanii din UE a contribuit la tensionarea lanţurilor de aprovizionare şi a forţei de muncă, peturbând totul, de la livrările de combustibil la potenţialele penurii de curcani pentru Crăciun.

„Va exista o perioadă de ajustare, dar cred că va trebuie să vedem”, a spus el.

Dar, în timp ce guvernul intenţionează să elibereze mii de vize temporare pentru şoferii străini de camioane şi muncitorii din sectorul avicol, Johnson a fost clar că nu va deschide robinetele imigraţiei, mutând din nou responsabilitatea companii pentru a ridica salariile şi a atrage mai mulţi lucrători.

Lipsa de muncitori după Brexit şi pandemia de Covid-19 au creat probleme în unele sectoare ale economiei, perturbând livrările de combustibil şi medicamente, în timp ce peste 100.000 de porci ar urma să fie sacrificaţi din cauza lipsei lucrătorilor din abator.

Oliver Dowden, preşedintele Partidului Conservator, a declarat că guvernul ia măsuri pentru a angaja mai mulţi şoferi de camioane în general şi că guvernul a început pregătirea personalului militar pentru a începe livrările de combustibil luni.

„Ne vom asigura că oamenii au curcanul lor de Crăciun şi ştiu că pentru secretarul de Mediu George Eustice acest lucru este absolut în topul listei sale”, a declarat el pentru Sky News.

Dar mesajul copleşitor din partea guvernului a fost că întreprinderile trebuie să intensifice eforturile pentru a rezolva problemele lanţului de aprovizionare şi pentru a atrage mai mulţi lucrători britanici cu salarii mai mari.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *