Actualitate

Boris Nemţov, decorat post-mortem de preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko

„Pentru noi, Boris va fi mereu un patriot al Rusiei şi un prieten al Ucrainei. El a demonstrat prin viaţa sa că acestea sunt compatibile, trebuie doar să-ţi doreşti acest lucru”, a subliniat Poroşenko într-un comunicat emis după ce a semnat decretul prin care l-a decorat pe Nemţov cu cea mai înaltă distincţie pe care Ucraina o acordă cetăţenilor străini.

Nemţov a luptat „pentru libertatea voastră şi a noastră (a ruşilor şi ucrainenilor n. r.). Acest ţel istoric a fost deviza de bază a lui Boris Nemţov. Din acest motiv am decis să-l decorez cu Ordinul Libertăţii”, a explicat în continuare şeful statului ucrainean.

Nemţov nu a fost doar un aprig opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, el s-a împotrivit de asemenea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. De altfel, el a fost ucis la câteva ore după ce, în timpul unei dezbateri radiodifuzate, a lansat un apel pentru participarea duminică la un marş împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi a politicii acestuia de susţinere a insurgenţilor proruşi din Ucraina, demonstraţie care în cele din urmă avea să se transforme într-un marş funerar în memoria sa.

Opoziţia rusă nu a ezitat să califice această crimă drept un „asasinat politic” ce ar avea la bază campania lansată de autorităţile de la Moscova împotriva celor care nu agreează poziţia Rusiei faţă de conflictul ucrainean. „Pe Nemţov l-a ucis războiul. Ipoteza principală este că a fost asasinat pentru atitudinea sa anti-belicoasă”, a declarat liderul partidului liberal Iabloko, Serghei Mitrohin.

Mii de ruşi au venit marţi cu flori şi lumânări la capela amenajată la Centrul Saharov din Moscova pentru a-şi lua rămas bun de la Boris Nemţov, înainte de a fi înmormântat în aceeaşi zi într-un cimitir din Moscova.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *