Borș de post, rețetă clasică
Borșul de post, făcut după rețeta clasică, iese aromat și gustos. Și, de asemenea, foarte frumos – datorită sucului de sfeclă, care se adaugă chiar la sfârșitul gătitului! Apropo, această supă ușoară, cu puține calorii, poate fi recomandată nu numai pentru persoanele care țin post, ci și pentru cei care doresc să scape de excesul de greutate.
Ingrediente
2 sfeclă roșie
morcovi – 1 buc
cartofi – 2 buc.
ceapă – 1 ceapă
0,5 bucăți de varză mărunțită
roșii – 2 buc.
ulei vegetal – 2 linguri
zahăr, oțet după gust
frunză de dafin – 1 buc.
sare – 1 lingură.
usturoi – 2 căței de usturoi
Mod de preparare
Pasul1
Spălați sfecla, morcovii, cartofii și ceapa pentru borșul de post, curățați-le de coajă și tăiați-le fin în julienne. Îndepărtați varza de frunzele superioare, clătiți-o și tăiați-o mărunt. Se scaldă roșiile, se îndepărtează pielea și se taie în cubulețe. Decojiți și zdrobiți usturoiul.
Pasul 2
Fierbeți apa într-o oală mare pentru borș și asezonați-o cu sare. Puneți cartofii și varza și puneți-le pe foc mic.
Pasul 3
Între timp, încălziți uleiul într-o tigaie, adăugați ceapa și morcovul. Se prăjește, amestecând tot timpul, timp de 5 minute.
Pasul 4
Adăugați în tigaie jumătate din sfecla fiartă, oțetul și zahărul. Se amestecă, se reduce focul la mic și se înăbușă timp de 10 minute. Puneți sfecla rămasă într-un castron, turnați apă clocotită, adăugați 1 linguriță de oțet și lăsați la infuzat. (Sucul de sfeclă rezultat va fi necesar la sfârșitul gătitului, pentru a face culoarea borșului mai bogată).
Pasul 5
Adăugați roșiile în tigaia cu legume, asezonați cu sare și piper după gust, acoperiți și fierbeți încă 20 de minute. Puneți legumele înăbușite în oala cu cartofii și varza. Se adaugă frunza de dafin. Măriți focul, aduceți borșul slab la fierbere, îndepărtați ușor spuma cu o lingură cu fantă.
Pasul 6.
Adăugați usturoiul în borșul slab. Se acoperă și se ia imediat de pe foc. Se lasă la infuzat sub capac timp de 10 minute. Poftă bună!
Sfat util
Borșul de post poate fi gătit într-un bulion obținut din ciuperci porcini uscate. Înmuiați-le în apă rece timp de câteva ore și apoi fierbeți-le în infuzia rezultată. Strecurați bulionul și fierbeți în el cartofii cu varză, așa cum este indicat în rețetă, adăugând ciupercile spălate și tăiate felii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!