Ultima oră

Boțan îl apără pe Ghimpu: Merge după o logică, când vine vorba de FUNCȚII la ceilalți le convine AIE

 „Există două logici, una normală – bazată pe Constituţie şi alta pe care a îmbrăţişat-o alianţa – scrisă în acordul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi în anexa secretă”, a declarat analistul în cadrul emisiunii „Fabrica” de la Publika TV, citat de Info-Prim Neo.

„Dacă au semnat această logică trebuie să meargă după ea. Ghimpu a mers exact după această logică, procedează exact în această logică, este un om care şi-a asumat unele obligaţiuni. Pe când ceilalţi din alianţă sar de la o logică la alta, când vine vorba de repartizarea funcţiilor, le convine logica alianţei, cum au probleme, revin la logica normală”, a subliniat Igor Boţan.

Analistul este de părere că Mihai Ghimpu a cerut să fie prezentată candidatura finală, deoarece doreşte să o „pipăie”, să vadă dacă va merge după logica AIE şi dacă va ţine cont de faptul că liberalii îi oferă 12 voturi. El vrea să se asigure că, atunci când va fi ales preşedintele, să nu se pomenească într-o situaţi că se fac remanieri în Guvern şi PL rămâne pe dinafară.

„Ghimpu spune corect că nu poate să o aleagă pe doamna Bacalu, deoarece nu a vorbit cu ea, nu ştie dacă aceasta va respecta acordul alianţei. Probabil, liberalii nu l-au acceptat pe Ion Ababii după ce au vorbit cu el şi acesta a spus că nu va merge după logica alianţei”, a subliniat Igor Boţan.

La 24 februarie, liderii liberal-democraţi, democraţi şi cocialişti au declarat că sunt gata să o voteze pe Veronica Bacalu, fost viceguvernator al Băncii Naţionale, actualmente, înalt funcţionar la FMI, menţionând că s-au oprit la candidatura acesteia după ce liberalii nu au fost de acord ca fostul ministru al sănătăţii, Ion Ababii, să fie înaintat la funcţia de preşedinte.

Totodată, Marian Lupu şi Vlad Filat au anuţat că nu au de gând să propună şi alte candidaturi, preşedintele interimar subliniind că dacă situaţia nu se rezolvă curând, atunci se va adresa la Curtea Constituţională ca să afle circumstaţele de dizolvare a legislativului fără a epuiza două încercări de alegere a preşedintelui.

"Nu se ştie cât va rezista această Alianţă, nu se ştie care va fi structura guvernamentală şi majoritatea parlamentară după ce va fi ales preşedintele, pentru că dacă e adevărat ce sugerează domnul Dodon, sau unii analişti că ar migra câţiva socialişti către Partidul Socialiştilor atunci s-ar putea ca PL să iasă din această schemă", a spus jurnalistul Vlad Ţurcanu.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, încearcă să obţină unele garanţii, deoarece este conştient că sfârşirul Alianţei este aproape. Opinia aparţine unor analişti şi comentatori politici. Potrivit lor, Mihai Ghimpu ar trebui să fie mai cumpătat, pentru că nealegerea şefului statului ar putea avea urmări nefaste pentru Partidul Liberal.

Via Info-prim.md/ publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *