Bună Dimineața

Bravo, Filat!

Nu se poate, mi-a replicat dumneaei speriată, să te dedai la pamflete acum când situația e atât de tensionată și incertă, când iaca-iaca înmuguresc speranțele că alegerile anticipate vor fi evitate și o nouă alianță salvatoare de nație plutește în aer. Acum, a insistat muza mea, când flăcările antieuropene au cuprins sufletele moldovenilor, nu e bine să torni gaz pe foc. Un patriot adevărat, iubăreț de neam și țară, trebuie să se abțină acum să-i critice pe cei trei iezi cucuieți care trudesc ca Europa să ne aducă frunze-n buze, lapte-n țâțe, drob de sare în spinare, mălăieș în călcăieș, milioane în valize și drumuri lungi fără vize. Nu turna gaz pe foc cât merg negocierile, nu-i favoriza pe comuniști să revină la putere…
După aceste gânduri grele ale muzei mele satirice, am căzut brusc, ca secerat, pe gânduri. Pe gândurile mele, evident. Am stat eu cât am stat răsturnat pe ele, apoi m-am sculat, emoțiile mi le-am cenzurat, pasiunile satirice mi le-am refulat și am decis asumat să nu-l critic pe Filat.

… Într-adevăr, dacă stai strâmb și te gândești drept, premierul în exercițiu V. Filat ca om și ca politician este excepțional. Ca om e bun la inimă, nu-i ranchiunos, e iertător, nu-i îngâmfat, e sincer în relațiile cu cei din jur, e comunicativ, nu bârfește, nu bagă strâmbe între oameni, lasă de la sine numai ca totul să fie bine. Ca politician e și mai excepțional. Cea mai valoroasă calitate a sa e consecvența. A dat cuvântul – și-l onorează, după principiul pațan skazal, pațan sdelal, a promis ceva – realizează. El nu e ca mulți alții care azi spun una, iar mâine alta, în funcție de conjunctură. Putem aduce zeci de exemple în acest sens, dar din lipsă de spațiu mă voi limita doar la unul singur.

Marți seara, fiind întrebat de o jurnalistă de la un post de radio dacă nu cumva „după o confruntare deschisă cu Vlad Plahotniuc, poate să existe o următoare guvernare eficientă”, Vlad Filat, în maniera sa inconfundabilă, a declarat în mod asumat. „Eu regret că ceea ce s-a întâmplat, pe parcursul timpului în R. Moldova, se abordează ca fiind un conflict dintre două persoane. Eu nu am pretenţie la nicio persoană”. Cu adevărat, Filat nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp în R. Moldova. Eu nu-mi amintesc să fi avut el pretenții față de cineva sau să zică un cuvânt de rău despre cineva, inclusiv despre Plahotniuc… Ceea ce s-a scris în presă până acum că el, chipurile, l-ar fi numit pe acesta cu asemenea cuvinte urâte și insultătoare ca „păpușar”, „mafiot”, „infractor”, „căcăcios”, „tip obscur” ș.a.m.d. nu este adevărat. Acestea-s insinuări ale jurnaliștilor din presa de partid, aflați în buzunarul lui Plahotniuc.

Cineva poate sări cu gura și să-mi amintească ce a spus același Filat despre Plahotniuc pe 16 februarie. Citez: „Eu sunt prim-ministru în urma votului a 506 mii de oameni, iar Plahotniuc a ajuns în funcție având în spate off-shore-uri, bani furați și crime pentru care încă trebuie să răspundă”. Da, Filat a spus așa ceva, dar reiese oare din aceste rânduri că el are vreo pretenție la Plahotniuc? Numai un om plătit de Plahotniuc poate afirma așa ceva. De aici reiese cu totul altceva, și anume că Filat este un om consecvent și de caracter. El nu coboară la chestii individuale, ci judecă larg, statal. A confirmat-o și în interviul amintit unde a precizat că și pe viitor „discuţiile nu vor purta caracter individual, ci un caracter structural şi sistemic”. Tot ce a făcut Filat în acești trei ani și jumătate nu a urmărit scopuri personale, totul a avut „un caracter structural și sistemic”, bazat pe „principii și valori”.

Într-un cuvânt, Filat e un om dintr-o bucată, consecvent, cu caracter, curajos, principial, vorba și fapta la el sunt de beton.
Muza mea satirică citește de peste umăr ce am scris. Zâmbește larg. Iată acum ești bravo, îmi zice, îmi pare bine că ai înțeles că Filat niciodată nu-și încalcă cuvântul, nu-și trădează prietenii și principiile, nu se ține cu unghiile de fotoliu și nu se gudură jalnic în fața dușmanilor săi când îi sunt amenințate interesele personale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *