Externe

Brazilia ”se face ecoul propagandei ruse și chineze” legate de războiul din Ucraina, denunță Kirby

Luni, Casa Albă a criticat puternic Brazilia, după ce preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat în weekend Statele Unite că prelungesc conflictul din Ucraina, după o călătorie în Emiratele Arabe Unite şi China, transmite AFP și Agerpres.

”În acest caz specific, Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

În China, Lula da Silva, care s-a întâlnit cu Xi Jinping, a acuzat Washingtonul că ”încurajează războiul” din Ucraina, acuzaţii reînnoite duminică într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi, potrivit sursei citate.

”Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: ”Ajunge””, a mai declarat Lula da Silva în capitala Emiratelor Arabe Unite.

Aceste critici se fac ecoul celor formulate de Moscova şi Beijing, care dau vina pe ţările occidentale pentru războiul care a început la 24 februarie 2022 cu invazia rusă a Ucrainei.

Menționăm că și Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nici nu a acceptat să furnizeze muniţie Kievului şi încearcă să se poziţioneze, ca şi China, drept mediator.

”Le suntem recunoscători prietenilor noştri brazilieni pentru înţelegerea excelentă a genezei acestei situaţii” din Ucraina, a reacţionat luni, 17 aprilie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, înainte de întâlnirea sa programată cu preşedintele Lula da Silva la Brasilia.

”Bineînţeles că dorim să se încheie războiul”, a insistat John Kirby. ”S-ar putea întâmpla chiar acum, astăzi, dacă Putin încetează să atace Ucraina şi îşi retrage trupele”, a subliniat el.

”Recentele comentarii ale Braziliei potrivit cărora Ucraina ar trebui să ia în considerare cedarea oficială a Peninsulei Crimeea ca o concesie pentru pace sunt pur şi simplu neavenite”, a mai continuat Kirby.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. S-au venit comunistii la putere in Brazilia si se vede. Asteptam in 3 ani criza, coruptie si miscari populare in Brazilia asa cum se intimpla de fiecare data cind la putere vin comunistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *