Actualitate

BREAKING ! Curtea Constituțională a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu

Curtea Constituțională a confirmat astăzi, 10 decembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Hotărârea e definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare de astăzi, 10 decembrie 2020.

În cadrul ședinței de astăzi reprezentantul lui Igor Dodon a cerut amânarea ședinței Curții Constituționale, susținând că pe rol la Curtea Supremă de Justițiese află o cauză împotriva Maiei Sandu privind lezarea onoarei și demnității concandidatului Igor Dodon, judecătorii CC au repins însă cererea.

La 23 noiembrie, CEC a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Acesta cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial.

Raportul a fost prezentat ulterior Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

La 9 decembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) a anunțat că Maia Sandu, Președintele ales al R. Moldova, a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președinte al formațiunii. Decizia a fost luată conform legislației în vigoare, potrivit căreia președintele țării nu poate fi membru de partid. Totodată, reprezentanții PAS anunță că funcția de președinte interimar PAS a fost preluată de prim-vicepreședintele Igor Grosu.

Curtea Constituțională s-a întrunit în ședință pentru a confirma rezultatele alegerilor prezidențiale și a valida mandatul Maiei Sandu în calitate de Președinte al Rep. Moldova.

Reprezentantul lui Igor Dodon la Curtea Constituțională, Nicolae Fomov a solicitat amânarea ședinței Curții pe motiv că o cerere împotriva Maiei Sandu adresată în justiție încă nu a parcurs toate etapele judiciare

El a precizat că cererea respectivă a fost depusă în urma unor declarații ale Maiei Sandu din 13 noiembrie. Nicolae Fomov a mai spus că cererea de chemare în judecată a fost respinsă de Curtea de Apel, dar a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătorii Curții s-au retras în deliberare pentru a examina cererea reprezentantului lui Igor Dodon.

Mandatul președintelui în funcție Igor Dodon expiră la 23 decembrie, iar Maia Sandu va prelua efectiv atribuțiile de șef de stat, cel mai probabil, pe 24 decembrie, odată cu depunerea jurământului la ceremonia de învestitură.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *