Social

BREAKING. Ministrul Agriculturii vrea să interzică temporar importul de cereale și semințe din Ucraina

Autoritățile de la Chișinău intenționează să interzică temporar importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, așa cum au făcut-o și alte țări europene. Despre această intenție ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, i-a comunicat șefului Delegației Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o astăzi oficialii, transmite Publika.md.

„Astăzi am avut o întrevedere cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Discuțiile s-au focusat pe provocările, prioritățile și viziunea comună în planul fortificării afacerilor agricole din țara noastră. Am comunicat diplomatului despre intenția MAIA de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina”, a menționat Vladimir Bolea. 

De asemenea, ministrul Agriculturii a discutat cu Jānis Mažeiks și despre problemele fermierilor, dar și unele măsuri pentru a susține sectorul agricol.

„Pregătim un set de măsuri în scopul păstrării unei poziții competitive a sectorului agricol. Din discuțiile constante cu agricultorii, am identificat că cea mai mare problemă cu care se confruntă este costul de producere. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție. În acest sens, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vom rambursa acciza la motorina utilizată. De asemenea, intenționăm să subvenționăm costul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor. Identificarea surselor suplimentare pentru dezvoltarea sectorului rămâne a fi o preocupare fundamentală pentru noi în această perioadă”, a precizat Bolea.

Vă amintim că Comisia Europeană a decis să interzică până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Restricția a fost aplicată din cauza că prețurile la cerealele din cele cinci țări au scăzut semnificativ din cauza afluxului mare de producție ucraineană ieftină și a blocajelor logistice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *