ExternePolitică

BREAKING NEWS! Comisia Europeană recomandă statelor europene să susțină cererea R.Moldova de stat candidat la UE

Comisia Europeană a decis joi noaptea să recomande ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană, dar să li se ceară îndeplinirea ulterioară a mai multor condiții, au spus Europei Libere mai multe surse competente, informează Europaliberă.

Lista de condiții ar fi mai mare pentru R. Moldova decât pentru Ucraina și ar conține măsuri de combatere a corupției, reformare a justiției și administrației publice.

În cazul Georgiei, Comisia va spune în recomandările sale care urmează să fie date publicității vineri, 17 iunie, că trebuie îndeplinite mai întâi mai multe condiții și apoi examinată posibilitatea acordării statutului de candidată.

Comisia Europeană își va anunța avizele după ce a examinat răspunsurile primite de la Ucraina, R. Moldova și Georgia la chestionarele de integrare europeană la care acestea au răspuns în ultimele trei luni. Cele trei țări în frunte cu Ucraina au depus cereri de aderare la UE la începutul lunii martie, după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, în februarie.

Decizia finală o vor lua șefii de state și de guverne din țările membre ale UE

Decizia finală în privința cererilor de aderare urmează a fi luată la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, la Bruxelles, fiind o prerogativă a șefilor de state și de guverne din țările membre ale UE.

Dar cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannnis au spus pe 16 iunie, la Kiev, că țările lor vor sprijini o „decizie pozitivă” cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei și R. Moldova.

UDAPTE/ Comisia Europeană a recomandat să fie oferit statut de țară candidat și Republicii Moldova, în timp ce Georgiei i-au fost înaintate un șir de condiționalități până la obținerea acestui statut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *