Actualitate

BREAKING NEWS. Curtea Constituțională a restituit Guvernului sesizarea privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. Cum explică Domnica Manole

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a emis joi, 10 noiembrie, o dispoziție privind restituirea sesizării privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii, în vederea „lichidării neajunsurilor”.

„Examinând respectarea, în prezenta cauză, a condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, președintele Curții Constituționale a constatat că sesizarea a fost depusă ca urmare a adoptării Hotărârii Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022. Condițiile intrării în vigoare a Hotărârilor Guvernului sunt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție. Acest articol prevede că „Hotărârile şi ordonanțele adoptate de Guvern se semnează de prim-ministru, se contrasemnează de miniștrii care au obligația punerii lor în executare și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau ordonanței”, a argumentat Domnica Manole, transmite Ziarul Național.

Deocamdată, potrivit președintei Curții Constituționale, hotărârea Guvernului nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Președintele a observat că hotărârea Guvernului din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale nu a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova. Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite în Codul jurisdicției constituționale. Din acest motiv, președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale.

Vă amintim că Guvernul a aprobat miercuri, 9 noiembrie 2022, hotărârea privind sesizarea Curții Constituționale (CC) pentru a verifica constituționalitatea Partidului „ȘOR”. Documentul are 50 de pagini, care ar conține argumente pertinente privind scoaterea Partidului „Șor” în afara legii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *