Social

BREAKING NEWS. Rusia acuză Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria și R. Moldova printr-o operațiune sub steag fals. Autoritățile de la Chișinău: „Facem apel la calm”

Joi, ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea transnistria după o operațiune sub steag fals, a relatat agenția de presă RIA, citată de The Guardian. Autoritățile de la Chișinău nu confirmă informația și fac apel la calm, conform Ziarul de Gardă:

„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale R. Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, se arată în anunțul autorităților de la Chișinău.

Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina a planificat să organizeze un atac al forțelor pretins rusești din Transnistria ca pretext pentru invazie, potrivit RIA. Separat, agenția de știri TASS l-a citat pe ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, care a declarat că Occidentul a instruit guvernul de la Chișinău să oprească orice interacțiune cu administrația transnistreană susținută de Moscova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său. Regiunea majoritar vorbitoare de limbă rusă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești. Rusia are în Transnistria aproape 2000 de militari staționați.

Context

Declarația Rusiei vine la două zile după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru La Repubblica faptul că Moscova plănuiește să înlocuiască actuala conducere pro-Occident a Moldovei și că Rusia urmărește, printre altele, să aibă sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina – n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

Fiind întrebat în interviul „La Repubblica” cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul, Volodimir Zelenski a declarat că Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulţumit pentru informaţii și că ”Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *