Actualitate

BREAKING. Protestatarii din Kârgâzstan au ocupat Casa Albă, Guvernul și Primăria din Bișkek. Fostul președinte Atambayev a fost eliberat din închisoare

UPDATE / Președintele Kârgâzstanului Sooronbai Jeenbekov a făcut un apel prin care a anunțat o încercare de a prelua ilegal puterea în țară.

Potrivit acestuia, noaptea „unele forțe politice” au încercat să „preia ilegal puterea de stat”, au încălcat ordinea publică, „folosind rezultatele alegerilor ca pretext”. El i-a invitat pe liderii partidelor de opoziție să-și liniștească susținătorii și a îndemnat cetățenii să mențină pacea și să nu cedeze provocărilor.

UPDATE / Protestatarii din Bishkek au ocupat clădirea guvernului kârgâz. Primarul Bișkek Aziz Surakmatov a declarat pentru ziarul de 24 kg că protestatarii au ocupat și primăria.

Un martor care a participat la mişcare a indicat, sub protecţia anonimatului, că aproximativ 2.000 de protestatari au pătruns în clădire. „Nimeni nu a încercat să o apere când a intrat mulţimea”, a afirmat el.

„Ne-am oprit, am cântat imnul naţional şi am pătruns în clădire fără să întâmpinăm rezistenţă”, a adăugat el, precizând că numai câţiva „agenţi tehnici” se aflau în interior şi s-au retras rapid.

Luni, cel puţin 120 de persoane au fost spitalizate la Bişkek după ciocniri între poliţie şi manifestanţii care contestau rezultatele alegerilor legislative din ajun dominate de cele două partide la putere.

Manifestanţii au reclamat demisia preşedintelui Sooronbai Jeenbekov şi organizarea de noi alegeri. Acuzaţii de fraudă, în special voturi cumpărate, au umbrit scrutinul organizat duminică.

După cum se vede în filmările cu drone publicate de Sputnik Kârgâzstan, hârtiile sunt aruncate de la ferestrele Casei Albe capturate, iar secțiunile pieței din fața clădirii sunt cuprinse de foc.

 

Potrivit portalului de 24 kg, oamenii care au ocupat clădirea parlamentului ard birourile deputaților și organizează pogromuri în interior. Unii părăsesc Casa Albă cu „suveniruri”, adică jefuiesc.

Potrivit secretarului de presă al actualului președinte al țării, Sorronbai Jeenbekov, șeful statului a lucrat de la Casa Albă până noaptea târziu și a părăsit administrația chiar înainte de asalt.

În noaptea de 6 octombrie, protestatarii au străpuns porțile și au pătruns pe teritoriul Comitetului de Stat pentru Securitate Națională (clădirea KGB – n. red.) și, ca urmare a negocierilo, l-au eliberat pe fostul președinte Aslambek Atambayev din secția de izolare a comitetului.

Câteva mii de persoane au participat astăzi la un miting la Bișkek. Demonstrația a fost organizată de mai multe partide de opoziție simultan, care nu au putut depăși pragul de 7% din voturi și nu au intrat în parlamentul țării. Liderii mișcărilor politice și susținătorii lor cer anularea rezultatelor votului.

Ciocnirile de pe piață a crescut în ciocniri violente cu poliția. Protestatarii au folosit cocktail-uri Molotov și au ars și răsturnat mașini de poliție. Forțele de securitate au răspuns aruncând gaz, grenade „sonice” asupra mulțimii și tragând gloanțe de cauciuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *