Moldova

Brejnev, Putin şi Filat

Analiştii politici din R. Moldova nu de puţine ori au afirmat că premierului Vlad Filat încearcă să-l copie pe tizul său de la cârma Rusiei, Vladimir Putin. Vrea Filat să fie şi el un Brejnev al R. Moldova?

Vladimir Putin va revine în funcţia de preşedinte al Rusiei în martie 2012. Putin ar putea deţine preşedinţia ţării de-a lungul altor două mandate de şase ani, adică până în 2024, când va avea 71 de ani. Astfel, în total, durata preşedinţiei lui Putin, care a fost ales prima dată la conducerea Rusiei în anul 2000, s-ar putea ridica la aproape un sfert de secol, perioadă comparabilă cu cea petrecută la putere de Stalin şi Brejnev, fiecare câte 30 de ani. Va deveni oare numele lui Putin, precum cel al lui Stalin, sinonim cu termenul de ‘teroare’ sau actualul lider va fi asociat, precum Brejnev, cu descompunerea bazelor statului?, se întreabă cotidianul rus Utro.

Numeroase publicaţii şi analişti ruşi au comparat hotărârea lui Putin de a se prezenta la alegerile prezidenţiale din martie 2012, după ce a deţinut deja două mandate la Kremlin, în perioada 2000-2008, şi s-a aflat timp de patru ani la conducerea Guvernului, cu o «brejnevizare» a sistemului politic rusesc.

Imaginile publicate pe un site de la Chişinău în care premierul Vlad Filat apare plimbându-se cu un skijet pe râul Nistru nu sunt altceva decât un PR copiat de la tandemul Putin-Medvedev, a scris presa la acea vreme. Apoi, plimbarea lui Filat cu calul, Filat cu zimbrii, Filat cu porcii, Filat cu găinile, Filat cu calul. Apoi Filat dă cu sapa, Filat inspectează iarăşi casele de la Cotul Morii, Filat cu nevasta la închisoarea de la Rusca, Filat face exerciţii la bară, Filat aruncă mingea la coş… Ce mai, Filat e Putinul Moldovei. Dar în cât timp va fi comparat Filat cu Brejnev? 

Sursa: Ziarul de Gardă


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.