Cultură

Broderia – parte din viața modernă

Expoziția-concurs cuprinde peste 60 de lucrări de broderie contemporană lucrate manual, precum și accesorii, bijuterii, obiecte de decor în care s-au utilizat diverse tehnici de broderie, deși inițial au intrat în preselecție sute de astfel de lucrări. 

Stela Moldovanu, inițiatoarea acestui salon de broderie spune că cea de-a treia ediție a evenimentului este una mai specială, fiindcă s-a extins geografic. În cele peste două săptămâni de expoziție, va putea fi admirată și o colecție de piese vestimentare și accesorii din România. „Noi am hotărât să creăm un spațiu mai larg pentru această expoziție de broderie, pentru că avem aceleași rădăcini și, inevitabil, fierbem în aceleași tradiții”, spune organizatoarea.

Printre cele mai inedite lucrări brodate sunt un ceas brodat pe lemn și sticle cu elemente de broderie. „Avem bijuterii cu broderie și niște piese din colecțiile particulare, ii lucrate manual, aduse din România, care au mulți ani și care sunt reconstituite după piese de muzeu”.

În urma preselecției la concurs vor participa 60 de persoane. Organizatorii susțin că au devenit mai pedanți în alegere, iar anul acesta lucrările sunt alese cu rigurozitate, tocmai pentru a face expoziția mai selectă și deosebită.

Exponatele brodate vor intra în competiție pentru titlul de cea mai deosebită broderie, care va fi acordat de un juriu competent, iar vizitatorii vor putea vota lucrarea lor preferată care va obține premiul simpatia publicului.

„Astăzi, broderia face parte din viața modernă și oamenii aleg ceva ce le decorează casa sau le înfrumusețează aspectul vestimentar”, afirmă Stela Moldovanu.

„În cadrul expoziției ne-am propus să scoatem în evidență lucrul manual. Femeile noastre în continuare își găsesc pasiunea în broderie și cumva evadează din grijile zilnice. Brodăm pentru destindere, pentru a duce mai departe frumosul și a căuta esența în lucrurile autentice”, susține Stela.

Dincolo de partea artistică a evenimentului, ediția din acest an are și o cauză socială. Prin vânzarea colecției de tricouri cu elemente de broderie, salonul va contribui la realizarea unui proiect prin care 15 copii basarabeni vor merge la o tabără de creație în județul Sălaj.

Expoziția este deschisă de la 2 până la 19 martie în cadrul salonului molDeco (orașul Chişinău, bd. Moscova 14/1 ). Intrarea este gratuită pentru toată lumea. Broderiile vă așteaptă între orele 9 și 19.00.  

Sursa foto: moldeco

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *