Actualitate

Bruxelles-ul urmărește cu atenție evoluțiile politice de pe scena moldovenească. Ce spune un analist politic

„Nimeni la Bruxelles nu are interes să finanțeze aici o guvernare care ar putea să bruscheze Europa și să facă cale întoarsă de la acest curs, care atât de copios a fost finanțat de către Uniunea Europeană pe parcursul anilor, după 2009 încoace”, spune Anatol Țăranu.

Analistul crede că UE a luat o pauză în ceea ce ține de acordarea mijloacelor financiare tocmai pentru a înțelege care va fi configurația guvernării în Republica Moldova după alegerile parlamentare. În aceste condiții, prima tranșă a împrumutului promis va veni până la alegeri, este de părere comentatorul politic.

Directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, a afirmat că, în mare parte, refacerea economiei în anul 2016, după recesiunea din 2015, stabilizarea finanțelor publice au avut la bază suportul partenerilor de dezvoltare și instituțiilor financiar-bancare internaționale. „Acum avem 100 de milioane de euro din partea UE și creditele oferite de Fondul Monetar Internațional, care sunt de 178 de milioane de dolari. Potrivit lui, în cea mai mare parte aceste mijloace vor veni după anul 2018 și nu sunt pentru susținerea Guvernului actual.

Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții pentru ca să poată beneficia de prima tranșă din asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană. Prima ține de funcționalitatea deplină a Autorității Naționale de Integritate, iar alta ține de adoptarea unui buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa. Declarația a fost făcută de către comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, după ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, care s-a întrunit joi, 3 mai, la Bruxelles, transmite IPN. Potrivit oficialului european, prima tranșa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă, notează IPN.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *