Actualitate

„Bubuitura înăduşită” a mătuşii Parascovia din Nemțeni

La cei 76 de ani trăiţi, mătuşa are o memorie fenomenală. Ne-a recunoscut din prima clipă – că mai fusesem la ea – şi a adus vorba de „bubuitura” care a rupt Prutul. „Unii mi-au spus că-s bârfe, dar asta ar însemna să mă fac pe mine mincinoasă. Chipurile, am zis că Ghimpu şi Filat au fost pe acolo şi au pus vreo bombă. Cum să zic eu aşa ceva?! Cum să îmi bag capul în juvăţ, dacă ştiu că o să mă doară? Cum să mă anin eu de guvern, de ministere, de parlament? Asta nu e legal”, continuă bătrâna de parcă uitase de ultima noastră discuţie. Imediat, bătrâna m-a întrebat dacă îi înregistrez spusele, observând dictafonul pus pe un colţ de masă, apoi: „Eu vă spun ce am auzit, de văzut n-am văzut, nici acolo n-am fost. Şi chiar dacă cineva ar fi făcut ceva, nu-i prost să spună cuiva. Hai să ne gândim: ce o avut apa ceea să caute opt-nouă metri în pământ?”. Am întrebat-o de unde cunoaşte adâncimea „craterului”, la care ea ne-a răspuns scurt: „Au fost scafandri”.

La un moment dat, bătrâna ne-a întrebat: „De la ce partid sunteţi? Numai să-mi spuneţi drept”. La răspuns, mirată: „Ce, aiştia de la gazetă nu sunt din partide? Gazeta TIMPUL îi a lui Tănase, eu îi ştiu pe toţi. Şi cum se poartă cu voi? Să-mi spuneţi cinstit”, era curioasă mătuşa.
„Am văzut filmul acela de zeci de ori. Acolo mai vorbeau şi nişte vecini, un bărbat din hârtoape, da deamu pe acela l-o scos, pentru că nevastă-sa i-o zis să nu-l mai arate, că-i cu partidul lui Filat. Treaba lor, dar partidul meu este cel mai mare – Partidul Sapa. Toţi de la sapă… Or fi ei proşti, dar mulţi. Da! Şi îmi plac, că îs ai mei. Eu nu mă ridic sus, dar nici în viaţa mea minciuni nu am spus. Eu nu sunt proastă şi nici nu am fost. Din rudele mele, nimeni n-au fost oameni proşti, au fost primari, miliţioneri, preşedinţi de silpouri… La nebuni n-o fost niciunul, în puşcărie – nici atâta. Au fost oameni cinstiţi şi în lume văzuţi”, ne spune bătrâna, care toată viaţa a lucrat-o la pământ, are un băiat, iar soţul ei a decedat în urmă cu 13 ani.

„Dacă cineva face ceva, o face pe de-ascuns. Nu pot spune că a făcut-o Filat ori Ghimpu, că ei nu-s atâta de tonţi ca să vină şi să pună acolo bomba. Doamne fereşte şi apără! Nu putem să ne băgăm în aieste dele. O fost un lucru rău acolo, nu unul bun…”, adaugă mătuşica, zâmbind. Menţionează că în acea seară a auzit „un ecou înăduşit”, un zgomot mare, de parcă „ar fi căzut o casă cu multe etaje”.

Spre final, protagonista filmului „Trădaţi de vii”, Parascovia Drugă, le-a urat cititorilor ziarului TIMPUL multă sănătate. „Le doresc să se împace toţi, să nu se uite că îs din partidul ista ori din partidul celălalt. Toţi suntem fraţi şi surori, pentru că ne tragem de la Adam şi Eva. Iar la sinistraţii care acum au case noi le doresc să trăiască cât or trăi casele lor”, ne-a spus nemţeanca, arătându-se bine dispusă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *