Finanţe

Buget 2014: Accize mai mari la țigări, alcool și carburanți

Vești proaste pentru fumători

Așadar, în politica bugetar-fiscală pentru 2014 ar putea fi prevăzută majorarea cu 45 la sută a accizului pentru 1000 de ţigări. „Măsura în cauză are drept scop neadmiterea afectării veniturilor fiscale prin deprecierea banilor în timp ca urmare a fenomenului inflaţionist, iar costul acestei măsuri va constitui +46,7 mln. lei)”, arată nota informativă emis de ministerul Finanțelor. Iar a doua componentă a acestei taxe, care vizează valoarea de pe raft, se propune să fie majorată cu un punct procentual până la 31 la sută.

Peste 168 de milioane de lei din indexarea accizelor la carburanți

Pe lângă acestea, se prevede indexarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova la mărimea creşterii anuale a produsului intern brut nominal prognozat pentru anul respectiv faţă de anul precedent. În 2014, coeficientul indexării va fi de 9,4 %. Astfel, accizul la benzină va creşte de la 3200 la 3500 lei per tonă, iar la motorină – de la 1330 până la 1455 lei. Accizul la gazul lichefiat va spori de la 1995 până la 2180 lei per tonă. În urma acestor modificări, ministerul Finanțelor preconizează să încaseze venituri suplimentare de 168,2 mln. de lei.

De asemenea, se prevede modificarea cotei accizului la tutun, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv la standardele europene, „fapt ce va permite acumularea de noi surse financiare la buget, de circa 156 milioane lei, precum şi diminuarea consumului articolelor din tutun.

Însă, se prevede anularea accizelor pentru articolele din metale preţioase şi pentru alcoolii aciclici, ciclici şi derivaţii lor, care sunt utilizaţi în industria non – alimentară. „Această măsură are drept scop ajustarea graduală a politicii fiscale naţionale cu cea a UE privind structura mărfurilor suspuse accizelor, creşterea importurilor legalizate, majorarea încasărilor din TVA, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale”.

O altă veste proastă este că vămuirea automobilelor va fi mai scumpă, iar excepţie vor fi doar cele cu capacitatea de peste 3500 cm cubi. Vămuirea unui automobil cu cilindreea de 3500 de centimetri cubi ar putea ajunge până la 3,5 euro pentru fiecare centimetru cub.

Bere și băuturi alcoolice tari, mai scumpe

În acelaşi timp, accizele la bere, vermut și alte vinuri aromatizate și băuturi alcoolice tari din Moldova se planifică să fie majorate cu 4,3%, în conformitate cu nivelul inflației prognozate pentru anul viitor. Accizele la bere se propune să fie mărite de la 1,94 până la 2,02 lei pentru un litru, accizele la vermuturi și alte vinuri din struguri naturali cu adaos de plante sau substanțe aromatice ‒ de la 10 până la 10,5 de lei per litru.
În sesiunea curentă a Parlamentului vor fi dezbătute 35 de proiecte de lege prioritare, dintre care 13 vizează onorarea de către Republica Moldova a angajamentelor faţă de partenerii de dezvoltare. Printre acestea se numără şi politica bugetar-fiscală, care aduce un şir de modificări, menite să sporească veniturile bugetului de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *