Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Economie 25 Iulie 2016, ora 08:01    Din editia print

Bugetul municipal pentru 2016: un trai de azi pe mâine

Marime Font

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2016 a fost votat abia acum, la mijloc de vară. El prevede venituri de aproape 3 miliarde de lei, dar și cheltuieli ce depășesc această sumă. Cei mai mulți bani, aproape jumătate din buget se duce către „învățământ”. Printre obiectivele propuse, se numără și canalizarea menajeră, reparația fațadelor a unor clădiri sau a drumurilor, reparația spitalelor și altele.

Motivele pentru care bugetul municipal a fost aprobat atât de târziu sunt diverse. Veronica Herța, șefa Direcției generale finanțe spune că „chiar dacă bugetul este aprobat, aceasta nu este ultima variantă întrucât în timpul ședinței, consilierii au mai înaintat niște propuneri pe care noi abia acum le sistematizăm. Noi inițial, încă din iarnă, am lucrat la trei variante de buget care pe parcurs l-am refăcut. S-au tărăgănat ședințele consiliului și am mai așteptat bugetul de stat să fie adoptat”, spune șefa Direcției generale finanțe din cadrul Primăriei Chișinău.

Bugetul municipal nu putea fi adoptat dacă cel de stat nu era votat în lectură finală. Consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă”, Victor Lutenco, susține că exista un impediment tehnic legat de aprobarea bugetului de stat. „Nu putem să avem un buget la nivel municipal înainte de a fi cel național care stabilește anumite transferuri”, spune consilierul. Mai mult, bugetul a întârziat nu din cauza consiliului municipal, pentru că de multe ori consilierii insistau să-l dezbată. „Îmi pare rău că primarul general încearcă să trișeze cu subiectul acesta, căci consilierii i-ar fi pus bețe în roate și el sărmanul, nu poate face nimic. Primarul victimizează și toți din țara aceasta îi încurcă să-și facă lucrul”, spune consilierul Victor Lutenco.


Consilierul socialist Vitalie Mucan menționează că 80% din responsabilitate pentru întârzierea bugetului a depins de executiv. „Totuși și executivul a amânat pentru că au fost probleme cu bugetul de stat. Bugetul, până la urmă, nu trebuie să fie auster. Veniturile trebuie să fie cu mult mai mari, după estimările noastre, ele trebuie să fie cu 30% mult mai mari. Dar totul depinde iarăși de executiv, pentru că nu lucrează, nu se colectează bani și este o administrație ineficientă”, spune Vitalie Muncan.

Nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor

Un transfer special către bugetul municipal de aproape un miliard și jumătate de lei din bugetul statului este destinat învățământului preșcolar, primar, secundar-general, special și complementar. Pentru reparația capitală a școlilor sportive s-a alocat 1 milion 700 de mii de lei. Pentru gimnazii și cele de tip internat, dar și școlile auxiliare vor dispune 3 milioane și jumătate ca să fie reparate capital. Câteva școli vor construi săli sportive, altele vor schimba acoperișul, dar Liceului „Natalia Gheorghiu” îi va fi construit un bazin de înot. Liceul Teoretic cu Profil Sportiv nr.3 va repara și construi un patinoar.

Pe lângă reparații, suma prevede alimentația gratuită a elevilor din clasele primare, întreținerea elevilor în cămin, funcționarea școlilor mici ce nu pot fi închise, educația inclusivă pentru elevii cu cerințe speciale, dar și alte cheltuieli importante.

Însă municipiul a constatat că banii prevăzuți pentru învățământ sunt insuficienți, de aceea au solicitat alte 47 de milioane de lei din bugetul de stat. Astfel, din cauza lipsei acestei sume, la moment nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor. În acest sens, nu se știe dacă școlile „vor intra” reparate într-un nou an școlar.

Abia anul acesta vor fi proiectate canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică

Conform bugetului municipal, cinci spitale vor fi reparate. Va fi refăcută capital secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime", dar și a secţiilor de neurologie, epileptologie şi pediatrie nr. 3 ale Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco". În cadrul ultimului spital menționat, secţiile de reanimare şi anesteologie, la fel, vor avea parte de îmbunătățire totală. S-au alocat peste șapte milioane de lei.

Pentru gospodăria de locuințe și cea a serviciilor comunale s-au propus 43 de milioane de lei. De pe magistralele principale din Chișinău vor putea fi văzute fațade mai frumoase. Dintr-un milion de lei vor fi „drese” fețele clădirilor aflate pe bulevardul „Ștefan cel Mare”, bulevardul „Mircea cel Bătrân”, dar și altele. Mai mult, vor fi renovate fațada și acoperișul Procuraturii Chișinăului.

O atenție sporită se atrage la construirea canalizărilor menajer-fecaloidă atât din Capitală, cât și în suburbii. Respectiv pe străzile Uzinelor, Liviu Rebreanu, Țarinii, Mărțișor, pe stradelele Muncești, Petricani și altele vor apărea canalizări.

Dacă unele drumuri aveau apeduct și le lipsea canalizarea menajeră, atunci altele nu au nimic. Străzilor Nuferilor, Nichita Stănescu, Vlad Ioviță și altor, li s-au alocat 275 de mii lei pentru lucrări de proiectare. De asemenea, vor fi proiectate anul acesta, canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică.

Câte un milion pentru râul Durlești și râul Bâc

Pentru construirea și reparația capitală a străzilor s-au planificat aproape 81 de milioane de lei. Vor fi reparate străzile Ion Creangă, Columna, dar și bulevardul Mircea cel Bătrân cu actualizarea proiectului pentru prelungirea liniei de troleibuz. Va fi construit drum de acces de la strada Ceucari spre blocurile de locuințe din stradela Studenților, iar altul spre satul Humulești. Din aceste milioane va fi și reparația capitală a canalelor rețelelor electrice de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Pentru cimitirele din Chișinău s-a alocat un milion de lei. Va fi extins Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar Cimitirul Central din str. Armenească va fi reconstruit și reamenajat. Important s-a dovedit a fi, pentru primărie, lacul de acumulare din Parcul Valea Morilor, pentru că va fi reconstruit cu jumătate de milion de lei. Alte patru milioane și jumătate s-au propus pentru Scara Cascadelor din același parc. Astfel, cele cinci milioane merg exclusiv spre „Valea Morilor”, celelalte parcuri și lacuri din Capitală, fiind lăsate în umbră.

Pe cealaltă parte, s-au alocat sume mari pentru râuri. Respectiv, va fi proiectată consolidarea malurilor râulețului Bolbocica, iar râulețul Durlești va fi amenajat cu mai mult de un milion de lei. Tot peste un milion de lei vor fi utilizați pentru curățirea albiei râului Bâc.

Mai mult, bani din bugetul municipal sunt destinați către orașelele Vadul lui Vodă și Durlești. În Vadul lui Vodă vor fi reparate câteva străzi cu un milion de lei, iar cu alt milion, se va continua construcția străzii Gheorghe Asachi. Totodată, autoritățile au decis să proiecteze un zid de protecție împotriva inundațiilor în zona de odihnă din oraș cu 300 de mii de lei.

În orașul Durlești s-au propus mai multe obiective, printre care construcțiile a mai multor apeducte și canalizări menajere în valoare de peste 3 milioane de lei. Alți bani din bugetul de stat se vor duce spre câteva sate din suburbiile Chișinăului. În Bubuieci, Hulboaca, Cruzești, Dobrogea vor fi construite, la fel, rețele de canalizare și apeducte.

Traiul de azi pe mâine al municipalității

Un milion acolo, alt milion în altă parte - în acest mod s-au repartizat banii pentru diferite obiective. Însă în ce măsură vor acoperi cheltuielile necesare?! Victor Lutenco, consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă” susține că bugetul pe care îl avem noi și care a fost adoptat până acum în toți anii aceștia este de menținere pe linia de plătire și asigură cheltuielile la limită. Chișinăul are nevoie de foarte multe investiții pentru dezvoltare. „Bugetul municipal nu este o reflectare a unei viziuni de dezvoltare a municipiului, dar pur și simplu, așa, un trai de azi pe mâine al municipalității și cred că aceasta este problema de bază a bugetului nostru”, spune consilierul.

Doar că funcționarii s-au gândit că ar avea 150 de mii de lei în plus pentru anul 2016 ca să achite salariul directorului general, contabilului, inginerului de sunet în cadrul Întreprinderii Municipale „Satul Moldovenesc - Buciumul”, care nu funcționează și accesul este interzis. Cu atât mai mult, pentru acest obiectiv se duc ședințe de judecată.


Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)