CSI / Rusia

Bulgaria interzice Rusiei să îi folosească spaţiul aerian

"Ministerul bulgar de Externe a restricţionat zborurile deasupra Bulgariei a avioanelor militare cu destinaţia Siria. Avem destule informaţii care ne fac să avem dubii în privinţa încărcăturii aeronavelor", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei de la Sofia pentru agenţia Reuters, citată de Russia Today.

Acesta a adăugat că decizia a fost luată zilele trecute, fără să ofere detalii suplimentare.

Anterior, tot marţi, publicaţia Kathimerini din Grecia a relatat că Bulgaria şi-a închis spaţiul aerian pentru Rusia, ceea ce înseamnă că două avioane ruseşti vor fi nevoite să folosească spaţiul aerian al Iranului.

Vestea din Bulgaria a venit la o zi după ce Ministerul grec de Externe a confirmat că a primit o solicitare de la Washington, în care se cerea că Rusiei să nu i se mai permită să pătrundă în spaţiul aerian al statului elen pentru a trimite ajutoare în Siria.

Autorităţile din Rusia nu au transmis încă un punct de vedere cu privire la această situaţie.

Restricţiile aeriene vin după ce secretarul american de stat John Kerry l-a sunat, sâmbătă trecută, pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a-i cere explicaţii în legătură cu nişte zvonuri apărute recent, potrivit cărora Rusia ar construi o baza militară în Siria.

Dacă intervenţia militară a Rusiei în Siria se confirmă, "ar putea duce la escaladarea conflictului şi la o pierdere şi mai mare de vieţi omeneşti, ar creşte afluxul de imigranţi şi ar există riscul să se confunte cu coaliţia anti-Statul Islamic care operează în Siria", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Kerry şi Lavrov au convenit să continue discuţiile pe marginea intervenţiei militare a Rusiei luna această, în New York, unde este aşteptat oficialul rus, se mai precizează în documentul citat.

Los Angeles Times a relatat, vineri, citând oficiali americani fără a le menţiona numele, că serviciile de informaţii ale Statelor Unite au dovezi care arată că Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în Siria, ţară măcinată de un război civil de mai bine de patru ani.

Dovezile includ şi nişte fotografii din satelit a ceea ce pare a fi o baza militară în construcţie, unde Rusia ar putea trimite trupe şi armament greu, au declarat oficialii americani pentru sursă citată.
sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *