ExterneROMÂNIAUcraina

Bulgaria interzice temporar importul de cereale din Ucraina temându-se că după blocarea unor coridoare, toate exporturile ucrainene vor fi redirecţionate către România

Guvernul bulgar a decis miercuri să restricţioneze temporar importurile mai multor produse din Ucraina, în special cereale, a anunţat ministrul interimar al agriculturii, Iavor Ghecev, Sofia alăturându-se astfel Poloniei, Ungariei şi Slovaciei, care au luat măsuri similare, relatează BNR, postul public de radio al Bulgariei. Bulgaria va permite însă tranzitul exporturilor ucrainene, a precizat oficialul, scrie News.ro.

”Practic, Bulgaria a urmat exemplul altor trei ţări îngrijorate de faptul că piaţa internă este supraalimentată cu produse agricole. Avem o producţie în valoare de câteva miliarde, pe care credem că, dacă nu luăm măsuri, ne va fi greu să o gestionăm şi vom suferi pierderi foarte grave”, a arătat Ghecev.

”Un alt argument al nostru este că oricum coridoarele deja blocate către o serie de alte ţări europene vor fi redirecţionate către România şi, prin urmare, prin Bulgaria”, a subliniat ministrul.

El a invocat, de asemenea, ”îngrijorările serioase” din partea ţărilor vecine cu privire la calitatea fitosanitară a unor produse ucrainene. ”Ştiţi că în unele ţări au fost distruse produse, au fost teste pozitiv la substanţe neautorizate în UE”, a subliniat ministrul.

Interdicţia temporară privind importurile de alimente din Ucraina în Bulgaria va fi în vigoare în perioada 24 aprilie – 30 iunie, a precizat Ghecev.

„Țara noastră rămâne solidară cu Ucraina şi va asigura tranzitul de alimente pe teritoriul nostru”, a subliniat ministrul bulgar.

Ghecev a mai spus că Bulgaria se aşteaptă la o decizie viabilă la nivelul UE privind ”coridoarele de solidaritate” şi a menţionat că nu se aşteaptă ca Sofia să fie sancţionată din cauza deciziei luate miercuri.

Dacă va exista o reacţie rapidă din partea Bruxelles-ului, interdicţia ar putea fi ridicată înainte de 30 iunie, a subliniat el.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *