CSI / RusiaInternațional

Bulgaria reacționează la acțiunile Rusiei din Marea Neagră: ”Analizăm un răspuns. Există riscuri”

Ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, a declarat că, în ultimele luni, Rusia a folosit Marea Neagră şi zona economică exclusivă a Bulgariei pentru exerciţii militare, astfel încât ţara sa analizează diferite opţiuni de răspuns – de la cel diplomatic până la achiziţia accelerată de complexe de rachete de coastă, transmite postul naţional de televiziune BNT, potrivit Stiripesurse.

Tagarev a precizat că principalul răspuns nu va fi independent, ci în comun cu aliaţii NATO.

”De la jumătatea lunii iulie, Rusia avertizează că va desfăşura exerciţii de tiruri într-o parte a zonei economice exclusive bulgare. Astfel, blochează coridoarele normale de trafic comercial, ceea ce înseamnă că este periculos pentru noi să folosim această zonă economic. În mare măsură, ceea ce se întâmplă în Marea Neagră depinde de Turcia şi acţiunile acesteia nu permit o escaladare a tensiunii”, a subliniat ministrul.

Partea turcă respectă cu stricteţe Convenţia de la Montreux, limitând prezenţa navelor de război în Marea Neagră, inclusiv cea rusă.

”Angajamentele aliaţilor noştri nu sunt doar referitor la nave, acest lucru se poate face prin primirea de informaţii, cu aviaţie care poate acţiona împotriva ţintelor navale, cu mijloace de coastă, acestea nu mai sunt limitate de convenţie. Mai multe ţări aliate au suferit deja de pe urma conflictului din Ucraina, rămăşiţe de drone cad în România”, a mai amintit ministrul bulgar al apărării.

Astfel, potrivit acestuia, atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre ar putea afecta la un moment dat şi Bulgaria.

”Nu există nicio ameninţare de acţiuni militare directe împotriva Bulgariei, dar există riscuri să fie afectată într-un fel sau altul de aceste acţiuni provocatoare şi agresive”, a menţionat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Bulgarii sunt mincinosi maximi. Ei nu au nici un risc in Marea Neagra din pricina rusilor. Si acum bulgarii se uita la posturi TV rusesti si declara ca rusii sunt prietenii lor. Despre ce vorbim ? Despre bulgari ? Mincinosi maximi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *