Externe

Bulgaria reintră în instabilitate politică. Președintele a avertizat că țara se îndreaptă spre noi alegeri anticipate

Coaliţia “Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată” (PP-DB) a returnat preşedintelui Rumen Radev al doilea mandat de formare a cabinetului Bulgariei. Copreşedintele PP-DB, Kiril Petkov, a declarat că primul mandat a eşuat, deoarece GERB-SDS nu au respectat acordul.

“L-am propus pe Nikolai Denkov ca prim-ministru cu al doilea mandat, le-am oferit o a doua şansă să-şi corecteze greşeala, însă din păcate urmează alegeri”, a subliniat Petkov. La rândul său, premierul bulgar demisionar, Nikolai Denkov, a precizat: “Voi returna mandatul neîndeplinit, neavând sprijin în Adunarea Naţională pentru programul de guvernare şi nici pentru reforme. Coaliţia GERB-SDS doreşte alegeri şi acesta este rezultatul dorinţei lor”.

Şeful statului a avertizat că probabilitatea unui cabinet interimar politic creşte brusc.

Petkov a solicitat preşedintelui Radev organizarea de alegeri anticipate concomitent cu alegerile europarlamentare. Amintim că primul mandat de formare a guvernului a fost înmânat pe 18 martie, iar a doua zi, candidatul GERB-SDS la funcţia de premier, Maria Gabriel, a returnat un mandat îndeplinit, în care figurau numele viitorilor miniştri. Cu toate acestea, nu s-a ajuns niciodată la un acord asupra acestora. Luni, Gabriel şi-a retras candidatura la funcţia de premier.

Pe 25 martie, Adunarea Naţională a votat refuzul acesteia de a deveni prim-ministru, după convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *