Internațional

Bulgaria trimite primul ajutor militar Ucrainei, dar nu ce dorește Kievul

Bulgaria va trimite primul ajutor militar în Ucraina de la începutul războiului Rusiei, după ce parlamentul de la Sofia a aprobat vineri lista cu arme întocmită de guvernul interimar, potrivit Reuters.

Bulgaria a fost una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care nu a trimis ajutor după ce Partidul Socialist, favorabil Rusiei, partener de coaliție în guvernul anterior, a blocat o propunere în luna mai.

Lista de arme este clasificată, dar oficialii guvernamentali au declarat că Sofia va trimite în principal armament ușor și muniție.

Ministrul interimar al apărării, Dimitar Stoianov, a declarat că Bulgaria, membră NATO, nu își poate permite să trimită sistemele de rachete antiaeriene de fabricație rusească sau avioanele de luptă MIG-19 și SU-25, pe care le dorește Kievul, scrie Hotnews.

„Abordarea mea a fost conservatoare, pentru că trebuie să asigur capacitățile de apărare ale Bulgariei. Ajutorul este în deplină concordanță cu prioritățile Ucrainei, dar nu trimitem sisteme S-300, nici avioane MIG-29 sau SU-25” a declarat Stoianov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *