Politică

Bumacov cu planuri mari pentru funcția de ambasador: Vrea să atragă susţinerea poporului japonez pentru proiecte agricole

Diplomatul a spus despre planurile sale în calitate de ambasador în Japonia în cadrul emisiunii „Dialog” de la Agro TV Moldova.

„Discut cu japonezii proiecte din 1999, am deja o rezervă de proiecte prediscutate. În agricultură avem discutate câteva proiecte de irigare, în energia solară, în mecanizare, de organizare a treningurilor pentru agricultori”, a comunicat Vasile Bumacov.

Ambasadorul a subliniat că în noua funcţie se va preocupa şi de alte domenii. În particular, îl deranjează faptul că Republica Moldova este un stat poluant şi va încerca să atragă proiecte şi experienţa japonezilor în acest sens. Vasile Bumacov mai consideră că va trebui să lucreze mai mult cu japonezii ca moldovenii să preia din experienţa lor de promovare a produselor. „Avem ce promova în Japonia, spre exemplu din domeniul agricol ar fi vinurile, fructele uscate şi alte produse”, a menţionat diplomatul.

Vorbind despre domeniul agricol din ţară, Vasile Bumacov a spus că acest domeniu a avut de suferit foarte mult în anul 2015. Agricultorii au început a se dezamăgi, deoarece erau nevoiţi să dea mită la export, să dea decidenţilor o parte din banii primiţi ca subvenţii, şi aceştia au încetat a mai investi în afacerile lor. „Subvenţiile reprezintă un ajutor mare pentru agricultură, dar nu e atât un ajutor financiar cât o susţinere morală”, a accentuat fostul ministru.

Vasile Bumacov a adăugat că potenţialul agriculturii în Moldova este foarte mare. Acesta a menţionat că oficialii din Japonia, spre exemplu, când vin în Moldova, sfătuiesc autorităţile să aibă mare grijă de agricultori, să pună agricultura ca prioritate argumentând că toţi trebuie să se ocupe anume cu ceea ce pot face cel mai bine. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *